Witam,
Przygotowuję się do wymiany termostatu ponieważ nie łapie mi pełnej temperatury. W związku z czym chcę również wymienić płyn chłodzący. Niemniej jednak wyczytałem, że aby upuścić większą częsć płynu, należy zrzucić go z chłodnicy - normalne i z bloku silnika (cylindrów).
I o ten właśnie blok chciałem zapytać. Na stronie www.toydin ciężko jest zlokalizować gdzie on się dokładnie znajduje czy z przodu czy z tyłu bloku silnika.
Ponadto, w instrukcji avensisa (ten sam motor) umieszczony jest ten zawór na rysunku z przodu silnika (przed i nad EGR-em) - w załączniku poniżej umieściłem Avensis 1CD-FTV cooling system.
Kolego nie wiem, gdzie jest zawór do upuszczania płynu chłodzącego, ale termostat jest z przodu silnika. Niestety wymiana do przyjemnych nie należy Obudowa termostatu przykręcona jest na dwie śruby, i o ile ta po prawej stronie (stojąc przodem do auta) jeszcze się jakoś odkręca, to dostęp do tej po lewej stronie jest znacznie utrudniony . Nie są one dokładnie umieszczone w poziomie, tylko po przekątnej (z lewej strony niżej, z prawej wyżej), dostęp do tej po lewej znacznie utrudnia sama obudowa termostatu. Życzę cierpliwości i mało słów na k...a
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: VAN
Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 18 Skąd: Previa II - Zielona Góra
Wysłany: 2012-12-15, 14:16
Dzięki Krzysztof83.
Dotarcie do termostatu i jak się z do niego dobrać mam rozrysowane dość dokładnie.
Mi własnie bardziej chodzi o ten zawór na bloku silnika.
W mój motor wchodzi ok 8 litrów płynu a z samej chłodnicy upuszczę max. 3-4 litry. Tak więc jak wymienić to całość i porządnie nawet jak pójdzie z trudem.
Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum