Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Wymiana płynu chłodzącego
Autor Wiadomość
treborzg 
Nowy Klubowicz

Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2012-12-14, 18:38   [Avensis T25] Wymiana płynu chłodzącego

Witam,
Przygotowuję się do wymiany termostatu ponieważ nie łapie mi pełnej temperatury. W związku z czym chcę również wymienić płyn chłodzący. Niemniej jednak wyczytałem, że aby upuścić większą częsć płynu, należy zrzucić go z chłodnicy - normalne i z bloku silnika (cylindrów).

I o ten właśnie blok chciałem zapytać. Na stronie www.toydin ciężko jest zlokalizować gdzie on się dokładnie znajduje czy z przodu czy z tyłu bloku silnika.

Blok z mojej prevki - zawór 11415/11415A

Ponadto, w instrukcji avensisa (ten sam motor) umieszczony jest ten zawór na rysunku z przodu silnika (przed i nad EGR-em) - w załączniku poniżej umieściłem Avensis 1CD-FTV cooling system.

Avensis - cooling system 1CD-FTV

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym zaworem. Najważniejsze dla mnie to aby go dokładnie zlokalizować, żebym czasem nie odkręcił za dużo !?

Proszę używać prawidłowego nazewnictwa tematów oraz predefiniowanych tagów (0x4B25A)

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Krzysztof83
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-14, 22:08   

Kolego nie wiem, gdzie jest zawór do upuszczania płynu chłodzącego, ale termostat jest z przodu silnika. Niestety wymiana do przyjemnych nie należy :-/ Obudowa termostatu przykręcona jest na dwie śruby, i o ile ta po prawej stronie (stojąc przodem do auta) jeszcze się jakoś odkręca, to dostęp do tej po lewej stronie jest znacznie utrudniony :-( . Nie są one dokładnie umieszczone w poziomie, tylko po przekątnej (z lewej strony niżej, z prawej wyżej), dostęp do tej po lewej znacznie utrudnia sama obudowa termostatu. Życzę cierpliwości i mało słów na k...a :mrgreen:

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
treborzg 
Nowy Klubowicz

Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2012-12-15, 14:16   

Dzięki Krzysztof83.
Dotarcie do termostatu i jak się z do niego dobrać mam rozrysowane dość dokładnie.
Mi własnie bardziej chodzi o ten zawór na bloku silnika.
W mój motor wchodzi ok 8 litrów płynu a z samej chłodnicy upuszczę max. 3-4 litry. Tak więc jak wymienić to całość i porządnie nawet jak pójdzie z trudem.
Pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu