Wysłany: 2012-07-23, 22:24 [Avensis T25] Wymiana oleju z elf'a na LM
Witam wszystkich forumowiczów, dwa tygodniu temu zakupiłem avkę kombi sprowadzoną z niemiec. 1.8 VVT-I z przebiegiem 160tyś. W związku z tym iż nie mam pewności czy olej był wymieniony przy 157tyś jak powinno się stać ponieważ pod maską wisi kartka sugerująca, że następny przebieg powinien być właśnie przy tym stanie licznika (jakby był to powinna być nowa kartka, ale to czysto teoretycznie. Filtr powietrza i kabinowy są dosyć brudne), chciałbym wymienić olej z elfa 5w30 (wedłu tej magicznej karteczki) Liqui Moly też 5w30. Czy ta zmiana może mieć jakieś skutki uboczne i czy warto zrobić płukankę?
Warto zrobic płukanę. Nie zaszkodzi.
Spokojnie możesz wlać LM lub innej marki. Naważniejsze aby olej miał klasę lepkości ,itp. zalecaną przez Toyotę, czyli 5W-30 A1/B1 lub A5/B5.
Witam. Płukankę można by zrobić, ale jeżeli masz już taki przebieg to czy nie warto zastanowić się nad zastosowaniem 10W40? A wiesz inna sprawa, że jak nie masz pełnej dokumentacji samochodu a wisi jakaś karteczka tylko- to wiesz ile ona może mieć wspólnego z rzeczywistością. Ja mam w swojej od nowości nakręcone około 130 000 km i niedawno robiłem pełny serwis i mechanik zalał mi moją 10W40, mimo iż na początku ja się upierałem żeby 5W30 zastosować. Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum