Nie wiem jak w waszych T25, ale ja do mojej T22 zalałem do przekładni TOTAL 75W90. Równiutko 2 litry weszły. Różnica jest znaczna. Ave miała około 200 tys przebiegu przy wymianie i sądząc po starym oleju był to jeszcze ten olej który wyjechał z toyotą z salonu:)
Bylem kilka dni temu w Aso w celu wymiany ukladu podzespolow w kolumnie kierownicy i serwisant oznajmil ze trzeba wymienic olej w skrzyni, gdyz z tego co widzi (sprawdzal chyba w danych Aso) ostatnio olej byl wymieniany 6 lat temu a powinno sie go wymieniac co 4 lata, jestem drugim wlascicielem auta wiec niewiem czy juz ten olej nie byl wymieniany poza aso, Olej skrzyni biegów z wymianą 220zl, co o tym myslicie? Przebieg 103 tys.
ja osobiście zachęcam do wymiany oleju w skrzyni. Mnie trochę jeden gościu wprowadził w błąd bo powiedział, że nie powinno się niby w nowych autach już wymieniać oleju w skrzyniach ale na logikę: olej się starzeje, dostaje do niego woda i traci właściwości smarne a w dodatku przyśpiesza się korozja elementów. Byłem przy tym jak wylewali olej z mojej przekładni to powiem Wam - praktycznie jak woda. Tak się zdegradowało smarowidło przy przebiegu 128kkm że szok.
A oleju do skrzyni wchodzi bodajże coś około 3 litrów także nie jest źle
Przymierzam się w weekend do wymianu oleju w skrzyni i nie wiem ile tego oleju wchodzi do skrzyni (znalazłem inforamcje że od 1,9 do 2,5 litra.
Kupiłem 2 butelki po 1L każda, nie chcę aby po spuszczeniu okazało się, że mam za mało oleju ... a kupować na zapas olej do skrzyni jest trochę bez sensu
a druga podpowiedź to olej w skrzyni ''się wymienia''!!Nie słuchajcie osób które twierdzą że po co wymieniać,olej jak każdy olej traci swoje właściwości wraz z wiekiem i przebiegiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum