Wysłany: 2013-08-11, 16:52 [Avensis T25] Wtryskiwacze czy może cos innego ?
Witam czytam juz od kilku dni posty na roznych forach i zglupialem ale do rzeczy.
Jechalem sobie normalnie i magle avka zaczela szarpac i drgac i nie mogla sie wkrecic na wyzsze obroty i po chwili przeszlo trwalo tam moze z mnute .Za jakies okolo 2 tyg ten sam objaw i za tydz to samo i koniec .W ciagu miesiaca 3 razy wystapilo to szarpanie , wymienilem filtr paliwa (zrobilem okolo 3 tys km) i niby jest dobrze ale tak czuje ze lekko stacila moc z rury nie kopci (rano przy zapalenie berdzo lekki dymek i jak dam gaz do dechy tez bardzo leciutki dymek )tylko ze spalanie znacznie wzroslo i to ponad litr . Podlaczalem pod kompa i zero błędow bylem u mech mowi ze to poczatki konca wtryskiwaczy drugi mech mowi zeby wlac xeramica i po bólu musze jeszcze zobaczyc zawor EGR .Tankuje paliwo na duzych cpn przewaznie shell i orlen .Poradźcie cos drodzy forumowicze bo juz sam nie wiem co robic od czego zaczac .Myslem zalozyc sobie jeszcze boxa ale teraz sam nie wiem .
Toyota avensis silnik D4D 116KM wymiany płynów filtrów olei wszystko jak nalezy przebieg 190 tys mam ja od 117 tys i zawsze bylo wszystko OK
pozdrawiam
witam kolego ja mialem dokladnie to samo tylko ze z silnikiem 2.2d-cat tez tracil moc i mial drgania bylem w aso jak mu przeszlo i tez nic nie wykryli zadnych bledow. Dopiero za jakis czas bylo to samo spadek mocy i drgania i okazalo sie ze jeden z wtryskiwacz padl..
Pozdrowienia
pytanie tylko jak sprawdzić który ?? czy tylko aso zostaje ?? czy programem do diagnozy można sprawdzić który wtryskiwacz ma jakieś niepokojące objawy ?? program który posiadam to AUTOCOM .
Ja kilka razy bylem w aso z tym problemem za kazdym razem zanim dojechalem tam moc wracala i wszystko bylo ok i nic tam nie wykrywano zadnego bledu dobiero kiedy zajechalem tam z brakiem mocy i drganiami dopiero wtedy doszli do wniosku ze to pierwszy wtrysk
Wiec jesli Aso nie moglo zdjagnozowac przyczyny to nie wiem czy ci ten program pomoze , jezdzij dopoki ci nie padnie na dobre
Pozdro
Wymieniłem filtr paliwa na oryginalny i wyczysciłem wtryski chemia z toyoty .Przeprowadziłem korekcje wtrysków i nie bylo tragedii a po wyczyszzceniu normalnie rewelka jest.Przejechałem jakies 300 km i znowu to samo z tym ze daje gazu i auto nie zbiera sie ale dam na luz zrobie przygazówke ponad 2400 obr włączam bieg i auto jedzie normalnie . Na 5 biegu obroty około 1600 i tak sie muli 70 na godz nie można przyspieszyc ale przygazówka na luzie i dalej jedzie .
I to jest dziwne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum