Wysłany: 2013-04-28, 13:40 [Avensis T25] Jak ma odpalac?
Witam, jestem od niedawna posiadaczem avnsis 2.0 d4d z 2004 r. Samochod mi ciezko pali, tzn rozrusznik dlugo kreci zanim silnik sie odpali. Znajomi jezdzacy tymi autami mowia ze maja podobnie, czy to normalne? Slyszalem tez ze najlepiej odpalac auto na luzie i bez wcisnietego sprzegla, a nie na jedynce i ze sprzeglem, czy to prawda?
Co prawda mam starszy model Avensis ale silnik D4D 110kM.Osobiście auto zapalam na luzie i wciśniętym sprzęgle- po zgaśnięciu kontrolki podgrzewania świec.Nie stwierdziłem abym musiał kręcić zbyt długo.Oczywiście nieco dłużej kręci się silnikiem w okresie temperatur poniżej -10C ale tez zapala bez problemów.Jeżeli to kręcenie jest faktycznie zbyt długie radziłbym poszukać przyczyny.Jedną z nich może być np.wina rozrusznika-kręci ale zbyt wolno.
D4-D nie ma pompki która wstępnie wytwarza ciśnienie na rozruch, tylko silnik musi wykonać obrót, żeby wytworzyć sobie sam ciśnienie. W silnikach diesla np VW jest dodatkowa pompka, która wytwarza wstępne ciśnienie do uruchomienia dlatego te silniki odpalają na dotyk.
Ma palić od strzała. Tym bardziej w tym czasie kiedy temperatury są dodatnie. Zimą przy dużym minusie faktycznie rozrusznik chwilę musi popracować ale bez przesady. 3 sekundy to max.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum