chciałem przyciemnić szyby w moim kombi i chciałbym dowiedzieć sie ile przepuszczelności jest oryginalnie/fabrycznie w avensis`ach
dodam że oryginalnie nie mam szyb przyciemnionych wcale
a chciałbym żeby nie były ciemniejsze niz avensis miał oryginalnie w hatchbaku i sedanie
czy z oklejonymi tylnymi szybami np.na 50% w angli bedą mi sie czepiać w polsce?
_________________ było Audi A6 C5 2.4 1997
wreszcie T25
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-CAT diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Maj 2009 Posty: 136 Skąd: Milton Keynes, UK
Wysłany: 2011-01-06, 18:52
Prawo mówi, że tyle boczne i tylną możesz sobie przyciemnić jak tylko sobie życzysz. Nikt nie powinien się czepiać. Pamiętaj tylko żeby nie dotykać szyby czołowej i przednich bocznych, bo to może skutkować zabraniem dowodu.
[ Dodano: 2011-01-09, 19:42 ]
czy kyoś słyszał może o foli która ściemnia sie pod wpływem światła a rozjaśnia w nocy coś jak okólary fotochromowe???
wreszcie T25
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2011-01-24, 13:27
z tego co się orientuję to szyba, oryginalna nie przyciemniona musi mieć przejrzystość min 70-75%....
może chodzi Ci o przyciemnianie piecowe tlenkiem metalu? bo na takiej zasadzie działa, ze w dzień jest ciemniej, w nocy jaśnieje i spokojnie możesz nawet zarejestrowany samochód w Polsce tym przyciemnić przednie boczne szyby....
gościu na ebay wysłał mi próbkę
folia to reflective charcoal 65%
fajnie sie zachowuje. jak sie patrzy z zewnątrz to jakby lustro ale też zależy pod jakim kątem się patrzy.na wprost szyby - lustro , z boku lekko przepuszcza ale idealnie pasuje do koloru lakieru, od środka lekko brązowy kolorek
wreszcie T25
Nadwozie: Wagon Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Maj 2009 Posty: 136 Skąd: Milton Keynes, UK
Wysłany: 2011-01-24, 21:59
Pieter napisał/a:
z tego co się orientuję to szyba, oryginalna nie przyciemniona musi mieć przejrzystość min 70-75%....
może chodzi Ci o przyciemnianie piecowe tlenkiem metalu? bo na takiej zasadzie działa, ze w dzień jest ciemniej, w nocy jaśnieje i spokojnie możesz nawet zarejestrowany samochód w Polsce tym przyciemnić przednie boczne szyby....
Wysłany: 2011-01-25, 13:26
Ja mam przyciemnione fabrycznie, ale niestety nie powiem Ci jak to wychodzi procentowo. Jeśli znasz sposób jak to sprawdzić podaj na forum albo na PW a spróbuje.
pawel.s10! Jeśli chodzi o tył to sobie możesz nawet zabetonować szyby i nikt Ci nic nie powie. Z tego co kiedyś rozmawiałem ze znajomym policmajstrem to w Polsce jest tylko jedna instytucja, która ma prawo wydawać certyfikaty na przyciemniane przednie szybyi są one honorowane przy przeglądach i przy kontroli drogowej. Z Krakowa chyba i jest to Instytut hutnictwa szkła czy jakoś tak. Dotyczy to również folii.
Witam wszystkich. Spieszę Wam z pomocą. Z punktu widzenia od strony prawnej wygląda to tak:
Dziennik Ustaw z 2003r Nr 32 poz. 262 § 8 ust. 5 pkt 4 z póżniejszą zmianą w Dzienniku Ustaw z 2011r Nr 47 poz. 242 § 1 ust.3. A tak normalnie to wygląda to tak: szyby tylna i tylne boczne to można sobie nawet "zabetonować" szyba przednia w/g starego rozporządzenia miała mięć przepuszczalność 75% w/g nowego rozporządzenia ustawodawca zmienił na 70% ponieważ niektórzy producenci aut robili takie szyby "antytermiczne i antyrefleksy", że nie spełniały warunków technicznych. Natomiast co do szyb bocznych przednich (przepuszczalnośc 70%) to nie polecam ich oklejać, ponieważ znam to z doświadczenia a doświadczenie mam dość duże, że nawet założenie folii całkowicie bezbarwnej z niewiem jakimi cudownymi ATESTAMI TECHNICZNYMI spowoduje, że szyba nie będzie spełniać warunków technicznych ponieważ przepuszczalność tych szyb czystych już jest na granicy dopuszczalnej prawem. Poza tym policja stasznie tego nie lubi i nagminnie to tepią. Szkoda kasy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum