Witam.
Od ok miesiąca mam mały problem z moim autkiem. Mianowicie - przy każdym mocniejszym wciśnięciu pedału gazu pojawia sie za mna czarna chmura[ nawet przy ruszaniu]. Przy większym obciążeniu auto kopci prawie cały czas podczas jazdy. Filtry wymienione , autko było podłączone do kompa i z wtryskami wszystko ok .Turbina działa jak należy. Stwierdzono więc ze powodem jest zabrudzony egr.Został wyczyszczony i wszystko było juz w najlepszym porządku. Niestety po dwóch dniach wszystko wróciło do normy , a nawem zrobiło się troszke gorzej .Na zimnym silniku kopci cały czas potem troszke lepiej. Dodam jeszcze że auto zawsze super pali i ma moc. Spalanie ok 5 litrów w cyklu mieszanym. Zastanawiam się czy egr może być juz zepsuty? [sadze ze to jego wina bo po czyszczeniu przez chwile pomogło ]
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Hm jakby było z nim coś nie tak to powinno wywalić kontrolki VSC TRC OFF i CHECK ENGINE. Jeśli ich nie ma to może nie być to wina EGR, lecz nie mozna tego wykluczyć, być może przycina się on, ale nie wywala jego błędu. Co możesz zrobić. Wyczyść kolektor ssący i przy okazji wyjmij EGR i przeczyść go zgodnie z instrukcją na FORUM. Jeśli będzie to samo to ja bym się rozglądał za nowym EGR, na allegro dostaniesz go za całkiem znośne kwoty.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Właśnie EGR był czyszczony i na ok dwa dni to pomogło . Pózniej to samo.
Chyba jeszcze raz go przeczyszcze/ Jesli znów się poprawi na jakis czas to będe pewien że to jego wina i poszukam nowego.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-09-15, 20:59 ]
Mam jeszcze małe pytanko.
Czy wszyscy macie znaczek D4D z drugim "D" w kolorze czerwonym ?
Moze to tandetne pytanie , ale mam autko od 5 miesiecy i cały czas sie zastanawiałem czy to standard.
Pozdrawiam
podepnę się do tematu..... a może ktoś mi napisze jek sprawdzić egr??? moja ave zaczeła kopcic na czarno przy większym obciążeniu, wiec padło na egr. wyjęty wymyty ale czy można sprawdzic czy się struje podajac mu napięcie na piny aby sprawdzić czy silniczek pracuje? Mechanik powiedział ze TAK, masę znalazłem a + powiedział że na srodkowe piny trzeba podać.tak tez zrobiłem, silniczek warczy ale nie steruje zaworem.
Stąd moje pytanie czy wystarczy podac tylko +- ??? czy muszą byc jeszcze inne parametry skoro pinów jest 6?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum