Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-12-08, 12:26
Mateusz G napisał/a:
Jeśli oleju w skrzyni nie ubywa to niema konieczności wymiany a już na pewno nie co 60 tyś.
ASO oczywiście zaleca ale już mechanicy mówią że jeśli auto nie pracuje jakoś ekstremalnie to przynajmniej przez 200 k niema potrzeby.
Warto zrobić wymianę przy zmianie sprzęgła.
1000 razy wałkowane a wy dalej. olej wymienia się i tyle kolego. albo wymieniasz co 60tys albo później płaczesz, że łożyska padły i ASO się cieszy. po drugie koszt oleju to 80zł/60tys dużo?
zresztą poczytajcie sobie o trwałości łożysk i synchronizatoró w skrzyniach toyotowskich
W środę byłem w serwisie z zamiarem wymiany oleju w skrzyni (manual) i ku mojemu
zdziwieniu usłyszałem że u mnie nie wymienia się 60tyś tylko sprawdza olej
Dziwi mnie to ale z drugiej strony wątpię żeby Japończycy proponowali takie rozwiązanie ,
ryzykując reputacje marki gdyby zaczęły sypać się te skrzynie.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-27, 07:42
I to jest prawda co powiedział serwis. Po 4 latach albo 60tys.km sprawdza się olej zakładając normalne użytkowanie. W przypadku ostrego użytkowania (ja bym tu jeszcze dorzucił miasto) wymienia się olej co 60tys.km albo 4 lata.
Tu przykładowy instruktaż od Corolli ale to akurat nie ma znaczenia, liczy się zasada
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-27, 12:45
ja w sobotę wymieniłem..... teraz będę spał spokojnie
Właśnie wymieniłem olej w skrzyni. Wlałem Motul Gear 300 75W90 w ilości 1,9 ltr. Nieco pracy trzeba wykonać przy demontażu osłon podwozia. Dwa wkręty mocujące osłony są dostępne po zdjęciu lewego koła. Korek spustowy i kontrolny na klucz 24 mm. Dostęp do korków po zdjęciu osłon banalny. Spuszczany olej po 66 tkm przebiegu wydał mi się niezły, ale różnicę widać gołym okiem jak wlewa się nowy. Motul w kolorze "Kujawskiego z pierwszego tłoczenia". Zdecydowałem się na wymianę z uwagi na krótkie miejskie odcinki (do 3 km) pokonywane przez moją Avensis. Wydatek 1,58 zł/1000 km nie zrujnuje a może pomóc. Istotnej różnicy w zmianie biegów nie zauważyłem. Pozdrawiam
Podłączę się pod temat.
Dwa dni temu wymieniałem olej na 75W90 (olej z beczki z serwisu aut ciężarowych, mam znajomego to załatwił). Po wymianie efekt jest taki że po nocy na siłę muszę zmieniać biegi z 1 na 2 i z 2 na 3 podczas jazdy. Jak auto jest zgaszone na postoju biegi wchodzą dobrze. Po rozgrzaniu (przejadę 5km) również wszystko jet ok. Wymieniałem olej bo ciężko wchodziła mi 2 (ale nie aż tak ciężko jak teraz) i w ASO stwierdzili że trzeba wymienić i będzie dobrze.
Wymienić znowu olej na jakiś Castrol np. Syntrans B 75W, czy to raczej rozwalona skrzynia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum