Wysłany: 2021-09-09, 10:56 [Avensis T25] tyrkotanie silnika ;)
Witam,
posiadm avensis t25 1.8
i mam problem z dziwnym tyrkotaniem silnika,
nie wiem czy to mozę skrzynia biegów czy może łożysko na spręgle, ponieważ to tyrkotanie znika w momencie wciśnięcia sprzęgła. Tęż to słychać przy niższych obrotach silnika przy przyśpieszaniu.
U mnie takie objawy (po sprawdzeniu, że to nic innego z komory silnika) zdiagnozowano jako luzy na tulejach w skrzyni. Właśnie brak dźwięków na wciśniętym sprzęgle to podobno potwierdza. Za miesiąc-dwa zrzucam skrzynie do regeneracji, więc wtedy na 100 % będę wiedział czy to to.
Pytanie na czym polegała wtedy regeneracja? Czy wymieniali tylko łożyska, czy też ściągali z wału wszystko i wprasowywali nowe tuleje i koła zębate? Jeśli masz kanał, lub możliwość sprawdzenia go na kobyłkach, to na włączonym silniku od spodu łatwiej zlokalizować źródło tego metalicznego stukania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum