Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2003
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2016-03-17, 20:06 [Avensis T25] Toyota t25 1.8 nie odpala
Witam wszystkich.
Posiadam toyotę avensis t25 1.8 benzyna 2003 r. Podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce słychać szybkie pykanie w rozruszniku ale silnik nie odpala a gdy trzymam przekręcony kluczyk z 3 sekundy zaczynają mrygać kontrolki na desce.
Akumulator jest w miarę nowy a auto garażowane więc tu raczej nie leży przyczyna.
Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie co może być przyczyną tej awarii.
Wysłany: 2016-03-17, 21:24
W sumie to nie odpalałem go od Niedzieli więc może masz rację. Podłączyłem aku do prostownika jutro napiszę czy pomogło. Dzięki za odpowiedź
[ Dodano: 2016-03-18, 06:16 ]
@Sajmi twoja diagnoza okazała się trafna, naładowałem aku i silnik odpalił ale uważam że 3 miesięczny akumulator mimo wszystko powinien wytrzymać parę dni...
naładowany sprawny akumulator powinien wytrzymać conajmniej 2 tygodnie, albo masz niesprawny układ ładowania, albo coś ciągnie za dużo prądu na postoju.
Radek1305 zmierz ładowanie na pełnym obciążeniu czyli włącz wszystko co pobiera prąd w aucie i upływność na postoju,może akumulator jest rozładowywany podczas postoju? Rafał dobrze podpowiada.Ja jeżdzę na bardzo krótkich odcinkach,głównie w mieście auto często stoi w garażu 2 tygodnie z racji posiadania drugiego samochodu,średnio raz na 5-6 tygodni podłączam ładowarkę i nie mam kłopotu z odpaleniem.Pozdrawiam.
Wysłany: 2016-03-19, 09:17
Już po po pomiarach:
Napięcie na akumulatorze z wyłączonym silnikiem - 12,7 v
Napięcie na akumulatorze z włączonym silnikiem - 14,3 v
Pojemność aku 26 Ah
Zauważyłem, że klema na plusie była bardzo zaśniedziała. Wyczyściłem ją i może będzie ok.
Wysłany: 2016-03-20, 09:44
Oczywiście 62Ah, przepraszam za pomyłkę.
Toyotę posiadam od 6 miesięcy i od samego początku podczas wysiadania i próby zamknięcia drzwi strasznie "kopie" prąd. Czytałem, że różne są tego przyczyny: tapicerka, ubranie itp ale wcześniej posiadałem audi, carine e, renault i takie zjawisko nigdy nie występowało, więc może tu leży przyczyna problemu z akumulatorem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum