Wysłany: 2011-01-27, 19:48 [Avensis T25] kafelki prawie 450 kg
witam ,mam do przewiezienia 450 kg kafelek ale obawiam sie czy nie bedzie to za ciezkie (sedan), a chcialbym dodac ze nie mam przed soba 100 km tylko znacznie wiecej, co prawda 70% trasy to autostrada, czy moja toyota da rade ?:))
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-27, 22:59
Ja myślę, że da radę, ale musisz to mądrze zrobić tj dobrze rozmieścić ładunek i zabezpieczyć pasami itp :!: oczywiście w jakichś kartonach
Część ułożyć z przodu na podłodze pasażera, część z tyłu i resztę w bagażniku
Kiedyś tak wiozłem blacho-dachówki w uno, ale tam się bałem, czy mi nie wypadną przez podłogę, ułożone w stosy ciężkie jak cholera
W sumie to tak jakbyś wiózł 4 grubasów i bagaże
No i uważaj przy hamowaniu i na zakrętach na tyłek
Może zerknij jeszcze w dowód rejestracyjny tam jest chyba dopuszczalna masa, zobaczysz ile możesz kg napakować
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-28, 11:17
Obserwuj jak to wszystko wygląda w miarę załadunku
Oczywiście te z tyłu będą najbardziej dla Ciebie niebezpieczne w razie jakiegoś hamowania itp. Dobrze obłóż tekturami, zepnij pasami itp
Zapakuj jak najwięcej kafelek jak najbliżej silnika. tzn. tak aby do bagażnika i za tylną osią było jak najmniej.No i oczywiście zastosuj się do w/w uwag.
I staraj się jechać przewidująco.Żadne gwałtowne manewry,nagłe hamowania .Jedziesz jak z jajem.Pamiętaj że ten ładunek to już na granicy obciążenia i może zachowywać się nieprzewidywalnie.
Proponowałbym też zwiększyć ciśnienie w oponach - tak jakbys jechał ponad 160 w/g wskazówek Toyoty.
Wysłany: 2011-01-28, 11:26
Zgadza się. Warto przesunąć fotel pasażera na max do tyłu.
Oczywiście musisz dobrze zabezpieczyć siedzenia, jeśli byś tam kładł pudełka coby się jakie odgnioty nie porobiły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum