Witam
wyskakuje mi błąd P1251 STEP MOTOR FOR TURBO CHARGER.
EGR wyczyszczony i dalej wchodzi mi w tryb awaryjny.czy to może być już jego koniec,o ile jest to jego wina.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-03-18, 20:13
panowie trochę informacji, a nie odrazu "drastyczne" stwierdzenia o padaczce .
p1251 to błąd "przeładowania" czyli oznacza zbyt wysokie ciśnienie doładowania i wcale nie świadczy o uszkodzeniu turbiny!
przyczyn może być wiele:
- dziurawe, odpięte wężyki podciśnieniowe
- uszkodzony/ zabrudzony czujnik ciśnienia doładowania
- uszkodzony/ zacinający się zawór sterujący turbiny VRV
- zapieczone kierownice
w 99% przypadków błąd powoduję zapieczone kierownice zmiennej geometrii, rozwiązaniem jest demontaż turbiny i piskowanie ww. koszt ok 500zł
Nawiązując do błędu, który opisywałem wcześniej (P1251),samochód zachowuje się następująco:
Podczas jazdy w momencie kiedy chce gwałtownie przyśpieszyć,wciskając pedał w podłogę
avka przyspiesza po czym przycina się i idzie dalej.
Czasami w tym właśnie momencie zapala się CHECK ENGINE i avka odmawia posłuszeństwa.Musze wtedy zjechać na pobocze zgasić silnik i odpalić go na nowo,i w tedy jest wszystko ok.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-03-19, 20:15
nurekmar napisał/a:
Nawiązując do błędu, który opisywałem wcześniej (P1251),samochód zachowuje się następująco:
Podczas jazdy w momencie kiedy chce gwałtownie przyśpieszyć,wciskając pedał w podłogę
avka przyspiesza po czym przycina się i idzie dalej.
Czasami w tym właśnie momencie zapala się CHECK ENGINE i avka odmawia posłuszeństwa.Musze wtedy zjechać na pobocze zgasić silnik i odpalić go na nowo,i w tedy jest wszystko ok.
no..i.....
masz wszystkie potrzebne informacje wyżej. zachowanie auta masz prawidłowe wobec przeładowania. będziesz mial tak dalej jak nic z tym nie zrobisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum