Wysłany: 2011-04-27, 21:06 [Avensis T25] Tarcie, obcieranie w silniku głównie na niskic
Witam,
Problem jak w temacie. Zauwarzyłem podejrzane zgrzyty w silniku. Pojawiają się one głównie na niskich obrotach (jak przygazuję lub to przez chwilę zwiększają swoja częstotliwość i za chwilę milkną). Nie występują one cały czas. Nie ma znaczenia czy samochód jedzie czy stoi. Dzisiaj pierwszy raz miałem okazję słyszeć to po odpaleniu auta, do tej pory jakieś dwa trzy razy usłyszałem ten dzwięk podczas jazdy po mieście z otwartą szybą (jak np. dojeżdzałem do skrzyżowania). Jak już wspomniałem przy wyższych prędkościach obrotowych odgłosy te znikają.
Jest to metaliczny dźwięk jakby tarcie trochę grzechotanie. Po otwarciu maski odgłosy dochodzą z prawej strony (od pasarzera) nie potrafię jednak stwierdzić czy z okolic turbiny czy paska rozrządu ewentualnie innych pasków.
Macie jakieś typy co to może być. Ja zakładam te dwie wspomniane wyżej opcje - rozrząd lub turbo, mam jednak nadzieję, że to nie będzie nic co mnie mocno uderzy po kieszeni ...
EDIT:
właśnie doszła jeszcze jedna opcja, chyba najbardziej prawdopodobna - alternator
Ojciec, mechanik starej daty, wziął metalowy pręt przystawił do ucha i badał jak stetoskopem, jego zdaniem te dzwięki mogą pochodzić z alternatora.
Jeśli to trzecia opcja to oriętujecie się jaki będzie koszt naprawy?
[ Dodano: 2011-04-29, 20:53 ]
Toyota już naprawiona
Wczoraj jak jechałem do pracy zapaliła mi się kontrolka ładowania, wróciłem do domu i później podjechałem do elektryka "alternatorowca" w Łomiankach, polecanego notabene na sąsiednim forum (ul. Wisenna 14).
Operacja zakończyła się regeneracją alternatora i rolki napinającej pasek wieloklinowy. Kosztów nie ujawnię, bo trochę po znajomości było wszystko składane ale zamknęło się w kwocie zbliżonej do ori rolki z ASO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum