Wysłany: 2022-03-07, 08:54 Silnik gaśnie przy pierwszym odpaleniu przy ponownym już nie
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z moją t25 1.8 beznyna + LPG , po uruchomieniu silnika od razu gaśnie, a przy ponownym odpaleniu wszytsko gra, nie pojawiąja się żadne błędy DTC.
Dodatkowo zauważyłem że jak odepnę aku , to pierwsze odpalenie jest normalne, póżniej problem znów wraca.
Zastanawiam się nad tym czy przyczyną nie może być gaz, ale jak nawet odepnę aku i odpalę z wyłaczonym gazem to problem wraca.
Co to może być , ewentualnie czy da się przywrócić ustawienia fabryczne komputera i jak ?
Kiedyś w Astrze G miałem taki obajaw ale w ON i jak było poniżej 5 stopni...okazało się, że alternator słabo ładował i aku był ciągle słaby i przy starcie było niskie napięcie i odcinał go immobilizer.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-04-14, 08:29
zapewne gasisz po bujaniu sie na gazie
a probujesz odpalic na benzynie
sterownik gazu wylacza pompe paliwa a wiec przy probie odpalenia brak jest bezyny by zapalic
mysle ze dobra diagnoza zjawiska bylo by nie odpalac za 1 przekreceniem klucza tylko sprobowac za drugim lub nawet trzecim i dopiero patrzec czy zgasnie
jesli nie zgasnie - to juz wiesz gdzie grzebac
bylo go gazowac???
jestem przeciwnikiem trucia gazem czegokolwiek
Podpinam się do pytania autora. U mnie również od kilku dni wystepuje dokładnie taka sama przypadłość. Auto odpalam i po sekundzie gaśnie, ponowne uruchomienie już jest normalne.
Postu kolegi lucas39 nie komentuje, ponieważ nic nie wniósł do rozmowy a jego teoria woła wręcz o litość, ponieważ gaz tu nie ma nic do gadania. Dlaczego? Ponieważ moje auto nigdy gazu nie widziało a problem ten sam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum