Wysłany: 2013-08-30, 07:11 [Avensis T25] Stuki z przodu
Witam, Panowie od jakiegoś czasu mam takie głuche stuki z przodu, jakby guma o metal, sprawdzono mi całe zawieszenie, wymieniłem praktycznie wszystko co sie dało oprócz amortyzatorów a stukanie jest nadal. Sprawdzałem poduszki silnika, skrzyni, zawieszenie wydechu, mocowanie wszystkich osłon... Stukanie najbardziej słychać jak jade wolno albo po kostce brukowej albo po drodze gruntowej z łagodnymi wybrzuszeniami. Poradźcie czy wymieniać amory czy może jeszcze coś sprawdzić? Nadmieniam że wszystkie elementy gumowe w przednim zawieszeniu wymienione lub sprawdzone.
podpinam się pod temat, podobnie jak kolega mam stuki z przodu bliżej prawej strony, na trzepakach tzn. badaniach technicznych zawieszenie jest ok. Mam jeszcze dziwne zachowanie Avki przy obrotach ok 1200 i 1900 całe auto drży tak jakby wibruje, nie wiem co to może być. Pomóżcie
Witam mam podobny problem tez zostalo mi sprawdzone cale zawieszenie w aso wszystko ok zastanawialem sie ze moze amortyzatory maja. Jakis luz w poziomie
_________________ (Mateusz)
pedro1972 [Usunięty]
Wysłany: 2013-09-18, 10:27
miałem takie stuki z lewej strony - wymieniłem amory (z jednego prawie wszystko wyciekło) - teraz błoga cisza w środku
Mam tak Samo. Prawa strona przód ma malutkich muldach głucho stuka. Wymieniłem prawy amortyzator, korzystając z promocji sdc w Toyocie, oraz gumy stabilizatora. Głuchy dźwięk jest cichszy ,ale jest ,pozostaje, górne mocowanie amorka więc jak macie ten efekt to wymieńcie kpl .Amor i czapkę.
Ten sam problem. Przyczyną jest poduszka amortyzatora. Łatwo to sprawdzić. Na stacji diagnostycznej wjechać na trzęsawki od sprawdzania amortyzatorów. Położyć rękę na poduchę amortyzatora i uruchomić test. Luz na poduszce czuć idealnie i do tego jeszcze słychać. Od razu przestrzegam przed montowaniem nawet firmowych zamienników. Po góra pół roku stukanie powraca. Używany ale sprawny oryginał wytrzymuje znacznie dłużej. Nowy oryginał w serwisie kosztuje ok. 300 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum