Wysłany: 2011-12-01, 11:13 [Avensis T25] specyfik do paliwa pytanie
witam
zaproponowano mi w ASO kupno i użycie płynu który wlewa się do pełnego baku benzyny i on ma niby czyścić cały układ paliwowy razem z elementami w silniku. koszt niewielki zastanawiam się czy to naciąganie czy potrzeban rzecz?
prosze o odpiwiedź
dotyczy ave t25 20 benzyna 205 000 km przebiegu
mj
Nie powinno zaszkodzić.
Chociaż benzyna to nie diesel. My, użytkownicy D-4D raz na jakiś czas powinniśmy profilaktycznie wlewać taki specyfik do czyszczenia wtrysków, pompy paliwa, itd.
Ile chcą $$ za taki specyfik w ASO? Za ok. 55 PLN możesz mieć środek do czyszczenia marki Motul. Pewnie Ciut droższy będzie Liqui Moly.
ja kupiłem oryginalny niby totyoty w salonie specyfik do ropy. serwisant poradził że niby powinno się lać go około co 4-5 baków paliwa zobaczymy jak będzie. mnie się wydaje że jak kupisz go w salonie i masz rachunek zawsze jak się coś będzie działo to masz podkładkę jako powiedzą że wlałeś coś innego.
Wlewałem STP do swojego. Poza lżejszym portfelem żadnych zmian.
Jak to już ktoś napisał - przecież benzyna sama w sobie ma właściwości myjące.
Auto jak szarpało tak szarpie dalej (choć na chwilę nagle mu przeszło jak usłyszał że ma na kanał stanąć).
Mi? włączona trójeczka, jakieś 2tyś obrotów równiutko i odczuwam efekt wypadania zapłonów albo jakby brakowało mu paliwa (najbardziej na zimnym). Poza tym podczas ruszania wciskam pedał gazu, przyspiesza przez pół sekundy, potem na pół sekundy jakby mu odcięło wtryski po czym znowu przyspiesza - normalnie lub nienormalnie jakbym miał silnik z malucha. To już zależy od jego woli. Podczas toczenia się na silniku z puszczonym pedałem gazu, każde jego naciśnięcie to podwójne szarpnięcie.
Ot takie tam... I tak od roku, żadne czyszczenia, nowe świece (były czarne czyli za dużo paliwa) itp nic nie dają. Jak odpalę zimnego i dodam lekko gazu mam czarny dym. Też tak macie? A i ostra redukcja i pedał w podłogę to też czarny bąk. Jak w dizlu. Zresztą na wolnych obrotach pracuje jak dizel tak telepiąc budą. Japońska myśl techniczna wymyśliła dizla na benzynę.
ja tez mam podobnie ale tylko w kwestii przyspieszania na zimnym silniku.....pedał powoli płynnie w podłogę a tu przyspiesza...nie przyspiesza....ale zaznaczam,że mam tak tylko dotąd dopóki silnik nie osiągnie normalnej temp. na wskazniku.......potem już wszystko płynnie
poza tym nic mi nie szarpie ani nie kopci......Irokez a może cos z wtryskami masz?może leją jak tak kopci i telepie na wolnych obrotach?
Ale wszystkie 4?
Coś nie tak dobiera mieszankę chyba, tylko dlaczego raz nie jeździ a innym razem ok. Teraz jest dobrze (tzn tak nie szarpie, ale telepie na jałowych).
Dlatego zamieściłem pytanie tutaj http://www.avensisklub.pl/topics17/2333.htm
Ale cisza... błąd że nie poczytałem jaką padakę Toyota zrobiła. Nawet w Maluchu nie trzeba było czyścić co ileśtam kolektorów dolotowych.
D-4 to tzw. "brudny"silnik........duzó nagarów produkuje podobno "dzięki" wtryskowi bezpośredniemu......gdzieś to wyczytałem.........a czy wszystkie 4?....niekoniecznie....wystarczy jeden
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum