Wysłany: 2009-06-23, 22:48 [Avensis T25] Spalanie w 2.0 D-4
Ponieważ to nieśmiertelny temat to proponuję wymianę doświadczeń, ale bardziej uporządkowaną niż zwykle z precyzyjniejszym wskazaniem warunków jazdy.
Jazda na trasie ok. 200 km, prędkość na tempomacie max. 90 km/h, emeryt style, czyli bez gazowania i przyśpieszania - 6,7 l/100km wg kompa
Autostrada jakieś 500 km też tempomat max. 130 km/h i już 8,0 l/100km
Autostrada jakieś 200 km tempomat max. 150km/h i 9,0 l/100km
miasta niema co podawać bo nigdy niema takich samych korków
jak wygląda to u was?
Jeżeli chodzi o spalanie w mieście to przy umiarkowanym ruchu ( 50 % jazdy 50 % stania w korkach ) wychodzi ok 8,5 l ale prz proporcjach 20 do 80 na kompie pokazuje ok 11,5 l . Styl jazdy spokojny.
Według moich, skromnych jak do tej pory, doświadczeń spalanie w trasie wychodzi Ci trochę zawyżone. Mnie jak do tej pory do 100 km/godz - ok 6,0 l ale powyżej 140 km/godz - 9,0 l.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-06-24, 06:42 ]
Teraz się dopiero doczytałem że mówimy o różnych silnikach ale takie doświadczenia też warto wymienić.
to coś dużo Wam te silniczki palą, moją brejdak wracał jak tylko kupiliśmy i na odcinku 650km wg kompa pokazywał 4,6l/100km cały czas trasa i ostrożnie z pedałem gazu....
Jak zaznaczyłem do tej pory nie mam zbyt dużo doświadczeń jezeli chodzi o trasy ale jak zauważyłem bardzo istotną sprawą jest delikatne obchodzenie się z gazem. Przy uważnej i delikatnej jeżdzie wydaje się że nie ma problemy żeby zmiescić się w 5 l w trasie.
Dlatego też się wysłałem informację że zorientowałem się że podajemy dane z różnych silników.
A tak na marginesie nie znasz jakiegoś dobrego mechanika do Toyoty w Krakowie lub okolicach ?
Do takich drobiazgów to wybierasz najtańszego, szkoda przepłacać, możesz uderzyć do Gładyska - www.gladysek.pl, oficjalny partner Bosch'a i ceny mają dość rozsądne.
Moja spala w mieście przy spokojnej jeździe i umiarkowanych korkach 7,5l/100 (wg. kompa) Trasa przy delikatnym traktowaniu ~6l/100 a na autostradzie przy 150/h 9l/100 tyle przetestowałem przez 2 tygodnie użytkowania
Moja spala w mieście przy spokojnej jeździe i umiarkowanych korkach 7,5l/100 (wg. kompa) Trasa przy delikatnym traktowaniu ~6l/100 a na autostradzie przy 150/h 9l/100 tyle przetestowałem przez 2 tygodnie użytkowania
kolego tu nie chodzi o spalanie D-4D diesla tylko o D-4
No i empirycznie potwierdziłem jeszcze jedną opinię.
Zatankowałem auto w Niemczech, zrobiłem 600 km po autostradzie na tempomacie 140 km/h - licznik (130 km/h wg gps) średnie spalanie 7,6 l, tuż za granicą tankowanie we flagowym polskim koncernie i przy tych samych prędkościach następne 450 km ze spalaniem 8,1 l.
Na holenderskim paliwie przy emeryt style czyli 120 km na ichniejszych autostradach, 80 km/h na innych drogach plus trochę miast i zeszło do 6,5 l, czyli mniej niż podaje sama Toyota.
I jak tu się nie cieszyć, że mieszka się w tym cudownym kraju .
Wróciłem znad morza.
Trasa, 4 osoby, cały bagażnik gratów, non stop klimatyzacja, jazda 100-120 km/h, miejscami, ale krótko 140 km/h, spalanie śmiesznie małe jak na taka załadowana landarę 6,7 / 100.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum