Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2009-08-03, 12:28 [Avensis T25] skrzynia? sprzegło? czy cos innego?
Pojawil sie u mnie ( u niej wlasciwie 2004r, kombi) nastepujacy problem:
Jedynka wchodzi normalnie ale przy zmianie na 2 bieg jest jakby przytrzymywana i nie mozna jej wyjac. Na sile nie chce probowac wiec nie wiem czy sie da ale opor jest spory. Pomaga puszczenie sprzegla i ponowne wcisniecie. Wyglada to troche tak jakby niewysprzeglalo. Dzieje sie tak co kilka razy ale zwlaszcza na swiatlach jest problem bo... 1 ruszam, chce zmienic bieg - nie da sie, puszczam sprzeglo, szarpniecie, sprzeglo 2... troche masakra. Macie jakis pomysl co to moze byc i jakie z tego beda koszty?
Pozdrawiam
Masz benzynkę więc koło dwumasowe odpada (bo takowego nie ma). Jest kilka opcji wybieraki w skrzyni biegów, kolejny to może być uszkodzony docisk sprzęgła (nie odbija do końca itp, do głowy przychodzi mi jeszcze problem ze skrzynią biegów (uszkodzone zębatki drugiego biegu).
Koszt jeśli to awaria skrzyni biegów będzie w ASO zapewne ogromny (ale raczej mało realne, bo skrzynia biegów przeżyje silnik w T25)
Jeśli sprzęgło, wybieraki, albo docisk koszt nie przekroczy w ASO 1500 zł (w przypadku wybieraków to pewnie 500 zł nie przekroczy)
Ja stawiam na docisk lub sprzęgło
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum