Wysłany: 2011-02-05, 09:21 [Avensis T25] Sciąganie w prawo, ale zbieznosc jest ok!
Jestem nowym uzytkownikiem, wiec przede wszystkich witam Wszystkich.
Od pewnego czasu moj samochod podczas jazdy po puszczeniu kierownicy i odczekaniu okolo 5 sekund sciaga w prawo. Zbieżność została sprawdzona okolo 5 razy i to w dwoch serwisach! Problem ten występuje na oponach letnich i zimowych. Nawet kola pozyczylem od drugiego takiego i problem pozostal. Prosze o pomoc jesli ktos ma jakis pomysl!!!
Pozdrawiam
sprawdzałeś to na różnych nawierzchniach? może po prostu pochylenie jezdni powoduje zjeżdżanie albo wiatr, ale wg mnie wszystko jest ok, skoro jak puścisz kierownicę i dopiero po 5 sekundach ucieka, dziwne to trochę, co mówi ASO?
Sprawdzalem na wszystkich nawierzchniach nawet w trasie. Występuje to samo na kazdych nawierzchniach i w kazdych warunkach atmosferycznych. W innym samochodzie tak sie nie dzieje wiec nie jest to nawierzchnia.
W ASO walcza z tym od tygodnia i nie maja pomyslu.
Mój kolega miał kiedyś taki sam problem w mercedesie i w ASO od razu mu powiedzieli, że ten typ tak ma, że niektóre samochody mają jakoś minimalnie przestawione we wspomaganiu czy maglownicy i mogą delikatnie ściągać w prawo, co nie kwalifikuje się na akcję serwisowa i tyle, Nie wiem, o co tam dokładnie chodziło, bo nie dopytywałem, ale może w warsztacie nakieruj ich na układ kierowniczy .
Witam. Znam ten problem z własnego doświadczenia. Mianowicie jestem diadnostą więc mam nieograniczony dostęp do urządzenia. Pewnego dnia postanowiłem toszkę pobawić się. I się zaczęło . Prawdopodobnie jest to spowodowane korygowaniem tylnej osi. Jak był troszkę "odchylony" od geometrycznej osi jazdy było ok, jak skorygowałem na zero to albo ciągło w prawo albo kierownica uciekała w lewo , masakra. próbowałem różnych ustawień, w końcu metodą prób ustawiłem trochę odchylone kąty z tyłu oraz kierownię lekko w prawo, ustawiłem zbieżność i w końcu jest ok. dla wytrwałych życzę powodzenia :lol:
Rozumiem, że problem nie pojawił się nagle - rzuć okiem na opony... U mnie Generalnie zaczęło się od krzywej felgi (mimo, że na wyważarce była ok), opona się nie równo wytarła i to było powodem ściągania. Ale na to wpadł mój mechanik a nie zakład wulkanizacyjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum