Wysłany: 2012-07-01, 12:14 [Avensis T25] Samopoziom reflektorów - nie działa
Przy włączeniu stacyjki wyskakuje komunikat - initial check- w ksenonach
jak to naprawić i gdzie można znaleźć czujniki samoregulacji :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-02, 13:35 Re: Samopoziom reflektorów - nie działa
Marzenagce napisał/a:
Przy włączeniu stacyjki wyskakuje komunikat - initial check- w ksenonach
jak to naprawić i gdzie można znaleźć czujniki samoregulacji :?: :?: :?: :?: :?: :?:
A co tu naprawiać ? , jeśli gaśnie - to wszystko jest w porządku, tak ma być ! Jeśli nie gaśnie, to wówczas mamy kłopot.
gaśnie ale jest rysunek swiateł samopoziomu chyba i taki klucz jak by serwis albo naprawa a problem mam tylko z lewym xenonem gasnie po jakims czasie ale jak znowu wyłacze i włącze swiatla to swiecą oba
Wysłany: 2012-07-03, 20:22
Marzenagce napisał/a:
gaśnie ale jest rysunek swiateł samopoziomu chyba i taki klucz jak by serwis albo naprawa a problem mam tylko z lewym xenonem gasnie po jakims czasie ale jak znowu wyłacze i włącze swiatla to swiecą oba
Z całym szacunkiem, opisz objawy w sposób zrozumiały i czytelny, bowiem z Twojego opisu niewiele wynika...
Po kolei:
masz wersję z wielofunkcyjnym wyświetlaczem pod zegarami?
Cytuję instrukcję obsługi:
"SPRAWDZENIE LAMPEK OSTRZEGAWCZYCH
(oprócz lampki ostrzegawczej rezerwy
paliwa)
Wersje bez wyÊwietlacza wielofunkcyjnego –
1. Zaciàgnàç hamulec postojowy.
2. Otworzyç dowolne drzwi boczne lub drzwi
baga˝nika.
Powinna zapaliç si´ lampka ostrzegawcza,
sygnalizujàca niezamkni´cie drzwi.
3. Zamknàç drzwi.
Lampka ostrzegawcza niezamkni´tych drzwi
powinna zgasnàç.
4. Obróciç wyΠàcznik zapΠonu do poΠo˝enia
„ON”, lecz nie uruchamiaç silnika.
Wszystkie lampki ostrzegawcze oprócz
lampki sygnalizujàcej niezamkni´cie drzwi
powinny zaÊwieciç si´.
Nast´pujàce lampki powinny zgasnàç w ciàgu
kilku sekund:
lampka ostrzegawcza ukΠadu ABS
lampka ostrzegawcza ukΠadu VSC
lampka ostrzegawcza elektrycznego wspomagania
kierownicy
lampka ostrzegawcza ukΠadu automatycznego
poziomowania reflektorów
lampka przypominajàca o koniecznoÊci wymiany
oleju silnikowego oraz filtra
Lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej
gaÊnie po okoΠo 6 sekundach.
Wersje z wyÊwietlaczem wielofunkcyjnym –
1. Zaciàgnàç hamulec postojowy.
2. Obróciç wyΠàcznik zapΠonu do poΠo˝enia
„ON”, lecz nie uruchamiaç silnika.
Wszystkie lampki ostrzegawcze powinny
zaÊwieciç si´.
Nast´pujàce lampki powinny zgasnàç w ciàgu
kilku sekund:
lampka ostrzegawcza ukΠadu ABS
lampka ostrzegawcza ukΠadu VSC
lampka ostrzegawcza elektrycznego wspomagania
kierownicy
Lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej
gaÊnie po okoΠo 6 sekundach.
Je˝eli którakolwiek lampka ostrzegawcza lub
sygnalizator akustyczny nie dziaΠa w sposób
wy˝ej opisany, nale˝y jak najszybciej zwróciç
si´ do Autoryzowanej Stacji ObsΠugi Toyoty
lub specjalistycznego warsztatu w celu sprawdzenia
samochodu."
taki test sama (nieświadomie) wykonujesz codziennie wkładając kluczyk do stacyjki, dlatego po przekreceniu kluczyka lampki na moment powinny się zapalać.
kontrolka w kształcie klucza:
"Lampka przypominajàca o wymianie
oleju w silniku (samochody z silnikami
o zapΠonie samoczynnym)
Lampka ma za zadanie przypomnienie o wymianie
oleju w silniku i filtra oleju.
Gdy lampka zaÊwieci si´, nale˝y wymieniç olej
w silniku i filtr oleju w najbli˝szej wolnej chwili.
SzczegóΠowe informacje mo˝na znaleêç pod
hasΠem „System zarzàdzajàcy wymianà oleju
w silniku” na stronie 152 w tym rozdziale."
Co do czujników samopoziomowania to znajdują się one na przednim i tylnym zawieszeniu (na wahaczach) jeśli dobrze pamiętam to po prawej stronie auta (przedni jest tuż za osłoną silnika)
czak kupiłam samochód 3tyg temu i po przekręceniu kluczyka pojawia sie przez 5 sek komunikat initial check z taką żarówką jak by samopoziom bo ze strzałkami w gore i w dół i taki klucz jak by serwis czy naprawa i gasnie jak mowisz ze gasnie i jest ok to dobrze ale po co ten komunikat wyskakuje
pozdrawiam
Wysłany: 2012-07-05, 18:32
Marzenagce napisał/a:
czak kupiłam samochód 3tyg temu i po przekręceniu kluczyka pojawia sie przez 5 sek komunikat initial check z taką żarówką jak by samopoziom bo ze strzałkami w gore i w dół i taki klucz jak by serwis czy naprawa i gasnie jak mowisz ze gasnie i jest ok to dobrze ale po co ten komunikat wyskakuje
pozdrawiam
To jest typowy komunikat serwisowy, świadczący o tym, iż komputer poprawnie wykonał procedurę sprawdzania (głównie stanu silnika). Nie masz powodów do obaw, tym bardziej, że jak się domyślam, zapoznałaś się z bardzo obszerną i rzeczową odpowiedzią Kolegi @Talrep,
pozdrawiam
dzieki chlopaki za pomoc ale mam inny tera problem wymienilam akumulator na nowy na warte bo w tamtym cele mi poszły chyba i po wymianie straciła mi sie nawigacja i radio a mam dozą navi co mam zrobyc :?: byle nie serwis bo brak kasy ale to by było chore zeby jezdzic do serwisu za kazdym razem jak akus nawali prosze o pomoc
odświeżę kotleta , moje pytanie brzmi czy każde Avensis mające ksenon ma samo poziomowanie ?? , u mnie mam wrażenie że nie działa jeżeli w ogóle jest , ksenon oczywiście mam żadne komunikaty na desce sie nie wyświetlają nawet te sprawdzające system poziomowania , błędów też nie ma , od czego zacząć ??
proponuję włączyć światłą mijania, najlepiej stanąć przodem około 4 metrów od ściany, otworzyć bagażnik i wsiąść do niego tak abyś mógł obserwować słup światła na ścianie.
jak masz ori xenon to powinna po włączeniu zapłonu zapalić sie kontrolka samopoziomowania (na moment oczywiście). poza tym jak masz ori samopoziomowanie to nie ma w kabinie pokretla do recznej regulacji no i oczywiscie powinny byc zamontowane spryskiwacze i guzik do ewentualnego ich uzycia (w miejscu pokretla dla wersji bez xenonow).
A sprawdzic najlatwiej tak jak kolega przede mna napisal
Od tego tez zacząłem i po takim sprawdzeniu nie zauwazylem zeby lampy poszly w dół . Na trasie przy obciazonym aucie zdarzylo sie ze ktos mi tam mignął . Wszystko to co piszecie mam czyli oryginalny ksenon ,sspryskiwacze , brak regulacji ustawienia swiatel za pomoca przycisku . Pytanie jak sprawdzic co jest nie tak ze lampy przy obciazeniu auta w bagażniku nie poryszyly sie w dół ?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-01, 17:38
Prawdopodobnie czujnik padł albo kostka nie styka.
Poszukaj to okolicy zawieszenia takiej kostki -> http://allegro.pl/toyota-...5104094790.html może znajdziesz wypięty przewód i sprawę załatwisz bezkosztowo.
oczywiście zapala się ta kontrolka i gaśnie także test przechodzi pomyslnie , a światła nie działają , przy załadowanym bagażniku sa wyżej i kierowcy mi migają , nie mogę tak jeździć zwłaszcza że robię bardzo duzo kilometrów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum