Wysłany: 2022-07-20, 08:03 [Avensis T25] Przepalona wiązka od zapalniczki tył
Witam. Panowie proszę o podpowiedź. Ostatnio chciałem naprawić zapalniczkę z tyłu która była niesprawna od początku jak kupiłem auto. Po zdemontowaniu osłony z tyłu okazało się że była rozłączona, ale bezpiecznik pod deską tez był przepalony. Wymieniłem bezpiecznik, skręciłem zapalniczkę i podłączyłem. Od razu chciałem wypróbować podłączając ładowarkę. Zaczęło się dymić z pod tunelu, poszło zwarcie. Analizując doszedłem do wniosku, że poprzedni właściciel specjalnie rozpiął zapalniczkę bo już wcześniej był jakiś problem. Teraz izolacja jest miejscami potopiona aż do gołego drutu. Chciałbym wymienić ten przewód. Rozebrałem tunel pod dźwignią zmiany biegów. Przewód wchodzi we wiązkę. Jeszcze nie patrzyłem jak sytuacja we wiązce czy czasem sąsiednie przewody nie są poprzetapiane. Wszystko działa jak narazie więc podejrzewam że nie ma zwarć. Ale prośba aby ktoś opisał jak to jest tam pod deską, która wiązkę bym musiał wymienić i czy niezbędne jest rozbieranie całego kokpitu z deską. Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum