Wysłany: 2013-02-18, 12:12 [Avensis T25] kilka pytań przed zakupem
Witam, przymierzam się do zakupu Toyoty avensis II kombi.
i tutaj mam parę pytań do was jako użytkowników.
- interesuje mnie silnik 1.8 vvti, podobno jest mniej awaryjny niż diesel, czy to prawda i czy to dobry wybór?
- które roczniki lepiej omijać i dlaczego?
- czym dokładnie różnią się modele sprzed i po lifcie?
- na co zwracać szczególną uwagę?
- jak wygląda sprawa z cenami części?
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-18, 14:55
Witam,
najlepiej kupić, pojeździć kilka lat i wszystko jasne...
A na poważnie:
1/ kwestia egzemplarza silnika oraz upodobań kierowcy, jeden woli diesel, inny benzynę,
2/ nie ma wyznacznika, ale oczywiście omijać najstarsze roczniki z uwagi na przebieg (a zakup konsultować na forum)...
3/
http://www.autoflesz.pl/a...ensis_2007.html
4/ raczej na wszystko, ale najmniej na stan karoserii (przebieg, praca silnika, sprzęgła, luzy, zawieszenie, geometria - najlepiej weryfikować w ASO)
5/ oryginalne Toyoty są stosunkowo drogie, zamienniki stosunkowo tańsze (są lepsze i gorsze).
Inni Koledzy z pewnością dorzucą jeszcze parę rzeczowych uwag.
Udanego zakupu,
PS.
dodam jeszcze, że dla nowych modeli silników Toyoty kluczowa jest jakość paliwa !
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-18, 15:20
zimon napisał/a:
planuje wydać tak max do 30k zł, oczywiście jeżeli trafi sie taniej w dobrym stanie to lepiej.
takze to byłyby roczniki z tego co widziałem 2004-2006
Aha, inny rozstaw śrub mocujących koła (koła jednego nie pasują do drugiego),
sprawdź w komisach ASO - ja tam właśnie kupiłem swój, ale pamiętaj, że FL wyszedł w połowie 2006 roku.
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-02-19, 09:12
Polecam 1,8 i to dopiero od końca 2005. Wcześniej były problemy z braniem oleju, była akcja serwisowa, ale nie masz gwarancji, że short block wymieniono akurat w interesujacym Cię egzemplarzu. Polecam liftback'a jako praktyczniejszy od sedana. Ja nie zaczekałem na ciekawego liftback'a; wziąłem pierwszego grafitowego sedanka i jestem zadowolony.
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-01, 14:14
Zimon
pamiętaj okazje nie istnieją...
Co do Twoich pytań diesel czy benzyna wszystko było wałkowane wielokrotnie tu i na sąsiednim forum. U mnie żona jeździ Avką do pracy po 14 km dziennie więc diesel jest bez sensu. W razie awarii ceny napraw są naprawdę spore, benzyna raczej bezproblemowa. Na krótkich odcinkach od razu jest cieplo zimą a spalanie pewnie takie samo jak w dieslu. Jak masz długie trasy to pewnie diesel itp itd ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum