Wysłany: 2013-03-12, 14:28 [Avensis T25] Proszę o zachętę.
Witam. Jestem tu nowy.
Obecnie posiadam Toyotę Carinę E 2.0 GLi z 1996 r.
A że spodziewam się dziecka, chciałbym zmienić na Avensisa kombi.
Z pewnością domyślacie się jakie usterki i problemy towarzyszyły mi przy Carinie - żadne. Przejechane 315.000 km, dodatkowo gaz I generacji. I tak śmigam cały czas.
I tego oczekuję od nowszego auta. Wybieram młodszą siostrę Cariny - Avensis T25. Nie mam więcej niż 30.000 zł. Nie ukrywam, że chciałbym LPG, ale po ty, co tu wyczytałem, to strach się bać.
W świetle tego, co tu piszecie o T25 sprzed FL, nie wiem, czy taka avka to dobry wybór. Szukam samochodu taniego w eksploatacji, bezawaryjnego. Czy w ogóle jest czego szukać?
adamno
[ Dodano: 2013-03-14, 12:30 ]
Widzę, że 'lasy rąk'.
Witam.
Przede wszystkim ważne jest pochodzenie auta i jego historia serwisowa.
Ja swoją Avcię mam prawie rok, właśnie w odmianie wagon i bardzo sobie chwalę. Tyle, że kupiłem z wiarygodnego źródła i z pełną dokumentacja serwisową. Silnik 1.8 VVT- i sprawdza się bardzo dobrze, o ile nie oczekujesz super- sportowych osiągów- jest to bardzo dobry kompromis pomiędzy osiągami, a spalaniem dla rozsądnego kierowcy. Ja nie narzekam i naprawdę mi wystarcza w codziennej eksploatacji. W kwestii instalacji gazowej nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ, w Irlandii nie jest to popularne rozwiązanie. Spalanie po mieście podczas mojej jazdy- a mam lekką nogę- wynosi około 8,5 litra na 100 km, na trasie natomiast około 6- 6,5 lira na 100km. Oleju nie bierze podczas normalnego użytkowania- jeżeli będzie się cisnąć na obrotach musi troszkę "łyknąć". Mam ją od prawie roku i od tego momentu zrobiłem 2 serwisy, a poza tym leję benzynę i cieszę się z użytkowania. Miejsca jest dużo w środku a i ładowność mnie zadowala w zupełności, bo często przewożę drewno, które potem używam do kominka. Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Mam dwie AVE T25 1.8 VVti SOL (ZZT251L) jedna przed liftingiem druga po.
Auta raczej bezawaryjne na pierwszej przejechałem 225 000 do wymiany sprzęgła druga po FL przejechała 120 000 do wymiany sprzęgła
Przy 250 000 terkotało łożysko w skrzyni (koszt łożysk ok 300 zł ale wymiana nie jest łatwa -trzeba wyjąć skrzynię (to jedyne większe naprawy).
Po licie ma lepsze radio z mp3 trochę inny komputer, schowek na okulary i lekko odświeżony wygląd zewnętrzny.
Spalanie 7,5 l (70 poza miastem 30 % miasto) przy spokojnej jeździe na trasie schodzi poniżej 7
Mam sedany co jest niewygodne poleciłbym kombi albo hatchback-a
W razie pytań dawaj na PW
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-03, 12:28
A ja myślę, że czasy Carina czy lodówka Mińsk odeszły w niepamięć....
Teraz cały przemysł jest nastawiony na sprzedaż... więc nic nie jest wieczne
Ostatnio oglądałem ciekawy filmik o postarzaniu produktów (żarówek)
Przykładowo kiedyś w 1901 gość wymyślił żarówkę, która nieprzerwanie świeci do dziś ale co to za interes dla wytwórcy ? Dodatkowo pod filmikiem był komentarz jakiejś babki, ktora jest chemikiem i dostała zadanie zaprojektowania stopu metalu na chłodnicę samochodową, która zacznie korodować po trzech latach eksploatacji,,,
Niemniej jednak na pewno benzynowe avki plasują się raczej w czołówce bezawaryjnych aut, ale na pewno nie jest to ten sam "japończyk" co kiedyś (robiony w UK notabene a corolki chyba w Turcji....)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum