Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-28, 06:59 [Avensis T25] Prośba o ocenę tarcz hamulcowych
Witam
w sobotę zmieniałem opony i cyknąłem telefonem fotki tarcz. Niestety wyszły fatalnie, ale coś może uda się zobaczyć. Mam lekkie ranciki na tarczach z tyłu chyba większy
Może uda Wam się coś dostrzec i doradzić czy jeszcze się nadają czy nie ?
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-28, 09:51
JacekKu napisał/a:
Może uda Wam się coś dostrzec i doradzić czy jeszcze się nadają czy nie ?
Witam,
należało wykonać pomiar tarcz (klocków też) - podjedź do p. Rafała na Jutrzenki - określi, umówi ew. wymianę z czyszczeniem - u mnie zrobił to b. dobrze,
pozdrawiam,
PS.
dojazd jest nieco skomplikowany, z uwagi na remont ronda Łopuszańska aleje Jerozolimskie (GPS bez problemu zaprowadzi)
pozdrawiam,
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-28, 10:02
Wybieram się w czerwcu na grubszy przegląd, dzięki
[ Dodano: 2011-03-28, 11:13 ]
Acha jedno pytanko, ale jak rozumiem, jak jadę na przegląd i stwierdzą, że np tarcze do wymiany to robią na miejscu tzn mają części czy trzeba jakoś czekać dodatkowo ?
_________________ Pozdrawiam
Jacek
1.8VVT-i, SOL
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2011-03-28, 13:01 Re: Prośba o ocenę tarcz hamulcowych
JacekKu napisał/a:
Mam lekkie ranciki ... czy jeszcze się nadają czy nie ?
Nadają, ranciki w niczym nie przeszkadzają. Jeżeli tarcza nie osiągnęła minimalnego rozmiaru, to jej wymiana jest bezsensowna.
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-29, 09:20 All Japanese
JacekKu napisał/a:
Wybieram się w czerwcu na grubszy przegląd, dzięki
[ Dodano: 2011-03-28, 11:13 ]
Acha jedno pytanko, ale jak rozumiem, jak jadę na przegląd i stwierdzą, że np tarcze do wymiany to robią na miejscu tzn mają części czy trzeba jakoś czekać dodatkowo ?
Tak,
lecz lepiej być przed zaplanowanym przez Ciebie terminem, uzgodnisz wówczas szczegóły przeglądu (rozrząd, olej, tarcze, klocki, filtry - czyje, jakie) oraz termin - czas oczekiwania ok 7 dni roboczych,
pozdrawiam,
PS.
fajny dojazd kolejką EKD do centrum i kreta - 50 m. od przystanku Warszawa Salomea
[ Dodano: 2011-03-29, 10:24 ]
piokli napisał/a:
JacekKu napisał/a:
Mam lekkie ranciki ... czy jeszcze się nadają czy nie ?
Nadają, ranciki w niczym nie przeszkadzają. Jeżeli tarcza nie osiągnęła minimalnego rozmiaru, to jej wymiana jest bezsensowna.
To prawda, p. Rafał wymienił tylko klocki tył - tarcze na 10 kkm, wymienia to co do wymiany - nie naciąga !
Kolego jeśli tarcza ma swoją zalecaną grubość, nie czujesz żadnych bić w kierownicy lub pedale hamulca (tarcza nie jest krzywa) jak hamujesz, to zmiana tarcz jest na razie zbędnym wydatkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum