Wysłany: 2009-11-28, 11:58 [Avensis T25] Problem przy wysokich obrotach, brak mocy.
Witam.
Może zacznę od tego, że nie wiem, czy swoje auto (Avensis Verso - 2001r.) zaliczać to T22, czy T25?
Ale do rzeczy.
Samochód kupiony kilka miesięcy temu, wszystko było w porządku, a jakiś czas temu zauważam następującą rzecz:
Na wysokich obrotach (3000 - 3500/min), przy około 120 - 130 km/h nagle zaświeca się kontrolka, silnik momentalnie traci moc, słychać cichutki, metaliczny pomruk przy dodawaniu gazu, przy odjęciu pedału jest cisza.
Dodam tylko, że po zatrzymaniu się, wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.
Samochód ekploatuje jak na diesla przystało, nie męcze zimnego silnika, po każdej jeździe czekam około minutę z wyłączeniem.
Na biegu jałowym wszystko jest w porządku, kręcenie do 4 - 4,5 tysiąca obrotów, nie ma żadnego problemu.
Toyota Avensis Verso 2.0 D-4D (116KM).
taki sam objaw miał mój ojciec ale w Octavce 1.9 TDI (110KM) - przyczyna zatarte kierowniczki w turbince, nie wiem jak jest w Avce, ale w silnikach z koncerny vw to norma, wiec możei tutaj pojawił się problem z turbinką, najlepiej zrobisz jak pojedziesz na oględziny do dobrego serwisu lub ASO....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum