Wysłany: 2015-11-07, 21:04 [Avensis T25] Problem z obrotami przy odpaleniu Toyoty Avens
Dzień dobry jestem tutaj nowy:) :-> Ponad rok temu zakupiłem TOYOTE Avensis T25 silnik 1.8 na wstępie ja zagazowałem . Toyota sprawuje się świetnie poza jednym małym mankamentem. Podczas odpalania na paliwie ma ona problem z obrotami.
Przekręcam kluczyk odpala wskakuje na obroty i po sekundzie zaczynają spadać do 600-200 silnik zaczyna się krztusić i za parę sekund wskakuje z powrotem na odpowiednie wysokie obroty gdzieś ok 1800 lub gaśnie. Jak zgaśnie i ospale go ponownie to wszystko już jest ok. Podczas jazdy lub gdy silnik jest już ciepły nie ma żadnych problemów.
Ktoś spotkał się u siebie z taka sytuacją. Co może być tego powodem???
Podejrzewam (ale mogę się mylić jeśli tak to poprawcie mnie) że może to być:
- problem z pompą paliwa - nie pracuje dobrze pompa i może nie potrafi zassać paliwa
- stare przewody - czy może to mieć wpływ - świece zostały wymiennie dwa miesiące temu na nowe)
- filtr paliwa(nie wiem kiedy był wymieniany) - może być troszkę zabrudzony
Jeśli mi się uda to nagram filmik i postaram się go wrzucić.
Proszę o Pomoc byłem u mechanika i nie wie co to może być a niechce sie narazic na nie potrzebne koszty z wymiana czegoś czego nie potrzeba wymianiać [/b]
[ Dodano: 2015-11-24, 10:24 ]
Widzę że na razie nikomu podobne problemy się nie przydarzyły.
Zauważyłem że problem z obrotami i krztuszeniem się silnika podczas odpalania występuje tylko wtedy gdy paliwa w zbiorniku jest poniżej 1/4 gdy natomiast w baku jest więcej paliwa to nie mam żadnych problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum