Wysłany: 2019-06-14, 20:03 [Avensis T25] Problem z klimą - szczypiące oczy oraz nos
Witam ostatnio zauważyłem kiedy tylko włączę zapłon silnika i klimatyzacja(nawiew) jest włączony to wydziela się jakaś dziwna substancja która ostro szczypie w oczy i nos. Dzieje się tak tylko przez chwile podczas 1 uruchomienia auta po dłuższej przerwie. Co to może być? czekam mnie wymiana czynnika i odgrzybianie czy może to cos innego ?
Ta substancja to zapewne woda znajdująca się na brudnym parowniku. Dezynfekcja by się przydała. Trzeba zaaplikować jakiś dobry środek chemiczny bezpośrednio na parownik. Na tym forum jest instrukcja jak to zrobić samemu. Ja używałem środka firmy Wurth ale jest wiele innych, byle nie było to coś lepiącego się, utrzymującego tylko zapach bo do tego lepiszcza przyklei się tylko kurz i brud i potem parownik w ogóle nie będzie się nadawał do wyczyszczenia.
Po dezynfekcji koniecznie trzeba wymienić filtr pyłkowy.
Wymiana czynnika chłodniczego itp nie ma tu nic do rzeczy. To jakby wymieniać czynnik w lodówce z nadzieją że przestanie z niej śmierdzieć....
Ozon zabije tylko bakterie i zarazki a parownik trzeba polać czymś porządnym żeby zmyć z niego brud w którym bardzo szybko rozwijają się zaraz i bakterie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum