Wysłany: 2017-01-02, 17:46 [Avensis T25] Problem po odpaleniu samochodu
Koledzy proszę o pomoc mój problem polega na tym gdy odpale rano samochud i zostawię na wolnych obrotach samochud pracuje normalnie przez chwilę później przechodzi w tryb awaryjny wogole nie reaguje na pedal gazu . Po wyłączeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy tylko są błędy check VSC oraz TRC off i tak jest każdego dnia rano proszę o pomoc może ktos miał też taki przypadek pozdrawiam
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2017-01-03, 09:24
Jeśli wyrzuca ci błędy = VSC/TRC/CHECk + objawy jak opisałeś faktycznie najwyraźniej wskazuje to na EGR, ale dla pewności:
1.
podpięcie komputera (OBD2 + komp/smartfon + jakiś programik, lub skorzystanie z usługi) i odczyt błędów
2.
czyszczenie EGR-a (tutoriale na forum poszukaj)
3.
OBD2 i kasowanie błedów (ostatecznie odpięcie akku na kilkanascie minut - ale wtedy wszystko do ponownego ustawienia )
Kurcze ale możliwe Koledzy jest to że w ciągu 4 miesięczny EGR byłby już zatkany bo ja go czyscilem. Naprawdę nie wiem bo to jest dziwne że przy pierwszym uruchomieniu po nocy tak się dzieje . A możliwe jest ze cofa mi paliwo ?? Jeszcze próbuje założyć zaworek na filtrze paliwa bo mechanik z którym rozmawiałem polcecil mi takie rozwiązanie Dziękuję Wam za odpowiedź jak coś się poprawi dam znać pozdrawiam
Możliwe, ja czyściłem w sierpniu EGRa, wyczochrane jak ta lala a 3 dni temu założyłem tu temat że wywaliło mi checka, vsc i trc i czy to możliwe że EGR.
Wyczyściłem jeszcze raz EGRa, skasowałem błąd i do dzisiaj spokoj.
Moze źle podpiales wężyki podcisnieniowe ktore wychodzą z EGRu. Mialem podobny problem. Po czyszczeniu samochod wchodzil w tryb awaryjny ale dopiero po uzyskaniu około 100 km/h. Mechanicy nie mogli sobie poradzić w koncu sam do tego doszedlem. Zamienilem przewody i auto hula jak skurczybyk. Podepnij jeszcze pod kompa i bodaj kod błędu.
Koledzy dalej się męczę z tą moiom toyta błędy rano łapie przechodzi w tryb awaryjny kopy 4 były podpięte i błąd jaki pokazuje to ZAPOWIETRZENIE UKŁADU PALIWA wtryski sprawdzone ok pompa paliwa sprawdzona ok listwa ok dwa zaworki przy filtrze paliwa zalozone już wszyscy rozkładają ręce nie majac pomysłu . No czy może być to od egr no chyba nie bardzo już mam powoli dość tego mojego auta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum