Od ilości danych szumi już mi w głowie. Czy ktoś jest w stanie określić jaka jest w porównywalnych warunkach i przy porównywalnym stylu jazdy różnica w spalaniu benzyny pomiędzy dwoma, wymienionymi wyżej silnikami? Jestem raczej spokojnym kierowcą, jeżdzącym około 70% po mieście, reszta poza nim. Z jakim średnim spalaniem musze się liczyć w przypadku obu silników. Z góry dziękuję
Grzegorz
Silnik 1.8 powinien spalić przy normalnej jeździe 70% miasto ok 8.5l-9l
2.0 do maks 10l. Różnice nie są wielkie, gdyż Toyota robi bardzo oszczędne benzyniaki. Nowy benzyniak Toyoty 1.8 147KM pali 7.5l w mieście przy ostrożnej jeździe
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Moja lala 1.8 na trasie przy w miarę spokojnej jeździe...?:) 90-120 komp pokazuje 5.4 a w mieście 7.8 może jest to jazda dziadkowa ale chyba mało pali...:))??
Mirool, tyle ile trzeba. Musze przyznać, że Japoncy to nawet mają benzyniaki tak oszczędne, że niemcom daleko do nich
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2010-04-20, 21:01
Moja 2,0 D-4 2003r w trasie obliczane z tankowania raz 5,8 a drugi raz 6,2 (samochód mam od niedawna).Jak dojeżdzam do roboty 15km w jedną i 15km spowrotem 80% trasa i 20% miasto przy mrozach do -15 było 9 litrów a teraz 8/100km.Chyba nie jest żle?
całe spalanie zależy od stylu jazdy moja na trasie przy spokojnej jeździe komp wskazał 7,4 i to mi sie wydaje że jest ok miasto to tak jak pisałem 9-10l
Koledzy przedstawiają ci trochę optymistyczne założenia odnośnie D-4.
Powiem tak 2.0 D-4, na trasie przy tempomacie i 2000 obr. spalanie może zejść poniżej 6 l/100km, jednak w mieście takim jak Kraków przy jeżdżeniu w godzinach szczytu, czyli jednak trochę korków, ruszanie i zatrzymywanie się przed światłami niestety okolice 12 l, a w W-wie może być więcej.
Reasumując: stała prędkość i niskie obroty = bardzo oszczędne spalanie, wachlowanie gazem nawet bez szaleństw = spalanie jak w każdej 2 litrowej benzynie.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2011
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2009 Posty: 48 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-22, 09:50
Zgadzam się w 100% że styl jazdy jest najistotniejszym czynnikiem.
Robiąc ok 100 000 km rocznie po Polsce swoja Avką nauczyłem się jezdzić szybko i płynnie.
I tak wczoraj zrobiłem trasę z warszawy do szczecina, szczecin warszawa przy średniej prędkości wyliczonej z nawigacji AM 87 km/h tz. w mieście wiadomo ile na trasie do 160/170 km/h zrobiłem na baku od tankowania pod korek i rezerwę na min. 820 km. ok 6,7 l/100 a udawało mi się zejść nawet do ok 6,5l przy podobnym czasie przejazdu.
moje szaleństwo ostatnio zbadane na traie 200 km srednia predkosc na komputerku 110 km spalila mi 8,7 ale to byla szybka plynna jazda Moj rekord to 7,3 na trasie i w miescie 8,5.
Mój rekord to 8,13 paliwa LPG z czego około 95% to była trasa a 5% miasto. Na komputerze pokazywało mi 6.5 litra benzyny średnio no i oczywiście +25% więcej gazy o dokładnie wychodzi 8,13 litra. Dlaczego my nie mamy w Polsce samego propanu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wtedy spalanie było by na poziomie 6.5 -7.0. litra gazu
Ja generalnie potwierdzam, co już wcześniej napisaliście. W mieście trzeba niestety się liczyć ze spalaniem około 9 litrów, natomiast trasa to jak na benzynę miód i malina. Ja super szybko nie jeżdżę, ale przy prędkościach rzędu 140 - 150 km/h spalanie wynosiło około 7 - 7,5 litra.
Wcześniej w tak zwanym międzyczasie miałem okazję jeździć Vectrą 1.8 16V Ecotec i jestem zdumiony różnicą w spalaniu. Fakt faktem, że Vectra ma nieco inaczej zestrojony silnik, ale to nie usprawiedliwia tak wielkiej różnicy w spalaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum