czesc mam toyote T25 z 2004 roku moje pytanie brzmi tak jak zamontowac w niej mała tube basowa radio orginalne toyoty... czy sa jakies wyjscia kablowe pod wzmacniacz a jak nie to moze ktos mi pomoze jak rozwiazac ten temat....
Witam, ja nieco modyfikuje audio w swoim samochodzie na początek wylatuja folie i dzwi oklejam matami, następnie zmiana głośników na system Hertz DSK 165.2 2 woofery + 2 tweete + 4 zwrotnice do każdego głośnika. Narazie wymieniam z przodu bo tył musi poczekać bo uszę na studia kase wyłożyć. Jak już założe cały sprzęt to pochwalę się jak to gra w stosunku do seryjnego zestawu może jakąś fotkę wrzucę
niestety bo kasę muszę na studia przeznaczyć a nie chem byle czego wkładać do środka. Może jak motor sprzedam to coś się pomyśli ale puki co na samym wygłuszeniu i orginalnych głośnikach daje rade jutro będę HERTZ-y zo zobaczymy jaki będzie z tego efekt.
co do mojej pisowni to sory mam okropną dysortografie będę moje wypowiedzi pisał ze słownikiem aby nikogo nie urazić.
Zamontowałem głośniki i powiem ze jest różnica spora ładnie grają zwrotnice też swoje robią. Zapewne jak bym miał dobrą stację inaczej by to brzmiało ale i tak jestem zadowolony z tego co jest
czesc mam toyote T25 z 2004 roku moje pytanie brzmi tak jak zamontowac w niej mała tube basowa radio orginalne toyoty... czy sa jakies wyjscia kablowe pod wzmacniacz a jak nie to moze ktos mi pomoze jak rozwiazac ten temat....
wiec są te wyjścia z pod radia czy nie ma bo też chciałem woofer założyć z małym wzmacniaczem
w A6 miałem oryginalny woofer w bagolu i fajnie to grało nawet przy jego 40W mocy a trochę mi tego basu brakuje
_________________ było Audi A6 C5 2.4 1997
wreszcie T25
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-04, 11:31
BartekLub napisał/a:
livemedkarollo, na orginalnym radiu nie bedzie czuc roznicy zacznij od jakiejs dobrej stacji
jak wygłuszy dobrze drzwi, założy panele z mdf to na 100% będzie znacznie lepiej
Radio Toyoty o ile pamiętam nie ma wyjść RCA i to jest porażka jak dla mnie
Acha ludziska i odpuście sobie wszelkie "małe tuby basowe"
Każda skrzynka lepsza od dobrej tuby tym bardziej z wbudowanym wzmacniaczem. Przecież ten wzmacniacz to lipa
Także jeśli bym mógł doradzić to taka kolejność prac:
- wygłuszenie drzwi
- instalacja paneli z mdf z dobrymi 16"
- instalacja dobrych tweeterów
a potem zajęcie się tyłem
- czyli wzmachol 2 lub 4 kanałowy
- skrzynia, dobrana do potrzeb, przeliczona i porządnie złożona
oczywiście wiąże się to z dogłuszaniem niektórych brzęczących elementów
Mam jeszcze nie założone w drzwi Signat H16, ale piszecie zmienić tweetery - na jakie? co wejdzie w oryginalne miejsce do T25 i fajnie zagra w komplecie?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-05, 07:27
Może rozbierz i sprawdź z kartami głośników
Polecany komplet to Helix Blue z tego co pamiętam, ale jak masz midbasy to nie potrafię Ci doradzić tweeterków. Pamiętaj tylko o kierunkowym montażu
[ Dodano: 2011-04-08, 17:33 ]
livemedkarollo napisał/a:
Witam, ja nieco modyfikuje audio w swoim samochodzie na początek wylatuja folie i dzwi oklejam matami, następnie zmiana głośników na system Hertz DSK 165.2 2 woofery + 2 tweete + 4 zwrotnice do każdego głośnika. Narazie wymieniam z przodu bo tył musi poczekać bo uszę na studia kase wyłożyć. Jak już założe cały sprzęt to pochwalę się jak to gra w stosunku do seryjnego zestawu może jakąś fotkę wrzucę
Hej
i jak sytuacja na froncie ? Zapodasz jakieś fotki i opisik ? :lol:
[ Dodano: 2011-04-08, 17:54 ]
Irokez napisał/a:
Witam
Mam jeszcze nie założone w drzwi Signat H16, ale piszecie zmienić tweetery - na jakie? co wejdzie w oryginalne miejsce do T25 i fajnie zagra w komplecie?
Irokez od sąsiadów mi wpadł taki post:
"
Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem w tym zakresie. Chciałem rozbudować w miarę tanio system audio, więc zamontowałem niedawno w mojej ave w przednich drzwiach głośniki Helix blue 62. Do wytłumienia drzwi użyłem po 5 mat na każde. Dystanse z MDF-u wykonałem sam. Nawet taka zmiana bardzo poprawiła jakość brzmienia, te głośniki rzeczywiście świetnie grają na samym radyjku. Jednak oryginalne głośniki z tylnych drzwi wyraźnie odstawały od Helixów, więc w tylnych drzwiach zamontowałem Helix Dark Blue 6.1 i oczywiście wytłumiłem drzwi. Efekt jest co najmniej zadowalający, a w porównaniu z oryginalnym systemem audio wręcz powalający. Nie słucham muzyki techno tylko jazzu i nie zależy mi na głośności, więc subwoofer nie jest mi potrzebny. To narazie jedyna modyfikacja jakiej dokonałem w moim aucie.
"
Chodzi o to aby zamonotować głośnik w czymś sztywnym, bo fabryczny montaż jest zazwyczaj wykonywany do plastiku lub blachy. Dodatkowo konieczne jest wytłumienie drzwi matami, wyobraź sobie jak ma zagrać głośnik w blaszanej puszcze jaką są drzwi....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum