Serdecznie witam jako nowy na forum.
Skoro już temat ruszony, to ja mam zapytanie na podsumowanie wątków.
Chcę do swojego ave (2004) dołożyć subwoofer. Czy z oryginalnego radia/CD/magnet. są wyjścia typu chinch (czasem się pisze cinch, czy RCA - wiadomo o co chodzi) lub cokolwiek podobnego, co można podać na wzmacniacz ?
Pozdrawiam Marcin
Serdecznie witam jako nowy na forum.
Skoro już temat ruszony, to ja mam zapytanie na podsumowanie wątków.
Chcę do swojego ave (2004) dołożyć subwoofer. Czy z oryginalnego radia/CD/magnet. są wyjścia typu chinch (czasem się pisze cinch, czy RCA - wiadomo o co chodzi) lub cokolwiek podobnego, co można podać na wzmacniacz ?
Pozdrawiam Marcin
gdzieś czytałem że chyba nie ma, ale to sa fakty niepotwierdzone:)
Taaaaak. Pogoogleałem trochę i okazuje się, że lipa
Co prawda opis jest na jakiejś rosyjskiej stronie - chyba nie kłamią.
http://www.ertasvc.ru/tovar/511.htm
Są fotki i opis złączek.
Ciekawe czy jacyś magicy z car audio potrafią w miarę rozsądnie (czytaj fachowo, bez popsucia, estetycznie) wyciągnąć sygnał z wnętrza radia na subwoofer.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-09, 20:02
Myślę, że dla znającego się na rzeczy elektronika nie jest to żaden problem a wręcz trywialna sprawa. Tu nie ma wielkiej filozofii. Jak Ci z tyłu wyciągnie sygnał na RCA to podłączasz do wzmaka i powinno hulać
Wpisałem nawet w google "przerobienie radia rca" i już coś znalazło do meganki
Tak też myślałem, że trzeba ingerować w płytkę drukowaną radia, bo sygnał musi być w którymś momencie w standardzie 0,7V . Bez schematu na pewno kiepsko. Ale dzięki za info. Pozdrawiam Marcin.
Ano Ano. Tak chyba muszę zrobić. A tak dodatkowo dla zainteresowanych, są emulatory zmieniarek CD czyli czytniki kart pamięci i USB, które można już w miarę "oficjalnie" (tak mi się chyba wydaje) podłączyć do złącza CN702, żeby odtwarzać MP3. Takie małe puzderko za około 300-500 PLN. Nie reklamuję, ale łatwe do znalezienia na popularnych stronach.
Podobno - tak mówią fachowcy od car audio - nawet wyciągnięcie sygnału z radia fabrycznego nie zapewni ci odpowiedniej jakości .Jest to podobno bardzo słaby sygnał / niskie napięcie/.
Dlatego też wymieniłem oryginalne radio na Clariona VX 709e
Myślałem o wymianie radia, ale mi przeszło - te ramki, kulawy ponoć wygląd, dodatkowe koszty.
Wychodzę z założenia, że , moja Toyka służyć mi ma do jeżdżenia, a i przy okazji do grania. Jak się nie da lepiej, to i tak będę żył i jeździł.
Podobno - tak mówią fachowcy od car audio - nawet wyciągnięcie sygnału z radia fabrycznego nie zapewni ci odpowiedniej jakości .Jest to podobno bardzo słaby sygnał / niskie napięcie/.
Fachowcy
Wszystko zależy jak wyciągnąć. Jak taki "miszcz" wyciągnie po prostu drutem to pewnie, że cuda mogą być (w tym radiu przynajmniej składową stałą trzeba wyciąć za buforem). Ale jak dorobi się dodatkowy prosty bufor to można bez problemu dopasować i napięcie, impedancję a nawet zsumować sygnał do suba czy dać filtr dolnoprzepustowy. Tyle tylko że potrzebny kumaty gość no i nie wiem za ile by to zrobił. Może się nie opłacać. Jak ktoś się zna/ma kumpla elektronika, to schematy są dostępne w sieci (szukać Panasonica CQ-MS6270K, CQ-MS6570K).
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-10, 13:29
Czyli wniosek taki, że nie za bardzo to rozwiązanie się sprawdzi ? Ale i tak przypuszczam, że będzie lepsze niż konwerter HI/LOW ale to tylko moje przypuszczenia
Pic na tym,że naprawde jest słaby sygnał i od biedy wysteruje wzmacniacz ale nie chodzi o to zeby jakoś grało ale zeby grało - tym bardziej,że koszty zabawy w car audio nie są małe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum