Wysłany: 2010-04-18, 21:15 [Avensis T25] stukanie przy ruszaniu
witam.
mam problem z moja avka,podczas ruszania lub cofania za kazdym razem slychac jednorazowy stukot.czy jest to zwiazane moze z poduszkami pod skrzynia biegow czy nie?prosilbym o pomoc w tej sprawie.
Kasuje się jakiś luz. Może na klockach hamulcowych. Klocki przesuwają sie w jarzmach. Albo wieloklin na półosi - idziałem aż 1 taką sytuację. Zawsze pierwsze ruszenie w przód to stuknięcie, a potem spokuj do pierwszego ruszenia w tył co powoduje znów tylko jedno stuknięcie. Tak przynajmniej rozumiem twój opis.
ja powiem tak u mnie przy pierwszym ruszeniu jest lekki chrupot w kole przednim tak jakby się ustawiała kontrola trakcji ale tylko pierwsze ruszenie później cisza jak makiem zasiał.
te stukniecie jest przy kazdym ruszaniu.to samo jest gdy zwalniam na niskim biegu i przyspieszam.na wysokim nic nie slysze,albo nie czuc poprostu przy wiekszej predkosci.tak jakby gdzies luz byl
u mnie jest to samo od samego początku ruszanie do tyłu czy do przodu za pierwszym razem po dłuższym postoju słysze lekki chrupot z szelestem ewentualnie czasami wydajemi się że jest to stuknięcie i ewidętnie na przodzie po prawj stronie.
sprobje poszukac na poloskach bo sprezyny sa cale.zauwazylem jeszcze ze jest mocne szarpniecie przy dodaniu gazu i puszczeniu go,czyli stawialbym na poloski,ale okaze sie pozniej
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-05-10, 16:14
W instrukcji obsługi napisali:
"Przez kilka sekund po rozruchu silnika lub bezpośrednio po ruszeniu samochodu, w kabinie może być słyszalny charakterystyczny odgłos. Jest on wynikiem operacji samokontroli układu ABS i nie jest oznaką usterki."
U mnie zaraz po ruszeniu słuszalne jest charakterystyczne "chrobotnięcie" podobne jakby ryglował się jakiś zamek tyle że słyszalne z okolic kół lub komory silnika i idące w tylną część zawieszenia. Coś w tym stylu choć nie da sie tego jednoznacznie opisać ale wydaje mi się że właśnie o to chodziło autorom w instrukcji obsługi.
Witam wszystkich!
ja mam identyczne objawy w mojej avensis.podczas ruszania ale tylko gdy samochod długo stoi cos chrubocze z prawej strony pojazdu przez kilka sekund.dodam ze nie zawsze sie to zdarza.czasami samochod stoi cala noc i nic sie nie dzieje.czy ta samokontrola trakcji włącza sie co jakis czas czy jak. nie jestem pewien czy slyszalem to kiedy kupilem auto czy moze nie znalem jeszcze auta.poza tym zadnych stuków podczas jazdy nie ma i nie chrubocze podczas ruszania ze skrzyzowania itp.tylko po pierwszym ruszeniu i to nie zawsze.pozdrawiam
a nie wiem,nie orientuje sie na tyle.mam tylko nadzieje ze to jest to o czym pisza w ksiażce a nie zadna usterka.za miesiac jade zmienic olej wiec dokladnie wszystko zobacze.
mnie się osobiście wydaje że to pewnie to ja już troszkę km zrobiłem wymieniałem klocki z przodu i jest wszystko ok przy ruszaniu nadal to samo ale to jest chwilka około 1-2s i później cisza. jak narazie nie martwię się tym
ja juz powoli przestaje o tym myslec.myslalem ze jestem sam z tym "problemem" ale widze ze nie.czyli wszystko jest pewnie ok.dzieki panowie za odpowiedzi.pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum