Wysłany: 2011-10-23, 12:37 [Avensis T25] Obroty [ssanie] na zimnym silniku
Od kilku dni zauważyłem że przy odpaleniu zimnego silnika obroty ustawiaja sie na ok 1200.
Wszystko by było ok , ale wydaje mi sie że za długo sie utrzymują na tej wartości. Na zakresie wskaznik temperatury silnika znajduje sie juz na 2/4 i w autku jest juz cieplutko a ssanie cały czas działa.
Czy u Was jest podobnie ?
Prosze o porade.
Nie wiem czy tak powinno być ale u mnie też tak jest. Jedynym sposobem jest ustawienie temperatury na ok. 19, 20 C i wtedy szybciej obroty spadają. Jest to powiązane z dogrzaniem wnętrza pojazdu. Nie jestem pewien ale wydaje mi się ze załącza się dogrzewanie silnika...
To nie ssanie, tak ma być.
Silnik się dogrzewa, aby ogrzać wnętrze pojazdu do zadanej temperatury.
Jeśli obniżysz zadaną temperaturę, bądź auto nagrzeje się do temperatury zadanej, to obroty spadną zaraz na 800. To samo będzie jeśli całkowicie wyłączysz nawiew przyciskiem OFF, obroty powinny od razu spaść do 800.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum