Silnik: Inny
Rok: 2006
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-04-09, 13:11
Dzięki za wypowiedzi. Przede mną trudna decyzja. Jeszcze będę Was "męczył" w tej sprawie i podsyłał linki z prośbą o rzucenie na nie okiem. Póki co, wielkie dzięki.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-11, 07:59
Shotgun napisał/a:
wszyscy mówili i pisali że ten silnik ma apetyt na olei itd a tu niespodzianka od wymiany do wymiany praktycznie wcale nie ubywa oleju silnik bez awaryjny w 100%
no tak, tylko może miał wymieniony shortblock na gwarancji i dlatego masz spokój...
Silnik: Inny
Rok: 2006
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-04-11, 14:07
Witam,
No właśnie się tego brania oleju w benzyniakach trochę obawiam. Pani w Toyocie powiedziała mi, że to się zdarza raz na tysiąc. Choć z drugiej strony co miała mówić innego... Mam pytanie: czy problemy z braniem oleju zdarzają się często nawet w Avensisach po 2006? Ile może kosztować wymiana tego shortblocka (cokolwiek to jest).
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Kolego, jak nie chcesz mieć "stresa" z shortblockiem, dwumasą, wtryskami, głowicą, itp., a przy okazji nie lubisz w samochodzie "wodotrysków" to kup sobie 1.6VVTi - fakt, z wyposażenia ma tylko to co niezbędne, przy tym nie poszalejesz, ale ten silnik nie ma żadnych chorób, nie bierze oleju i mało pali...
Kolego, jak nie chcesz mieć "stresa" z shortblockiem, dwumasą, wtryskami, głowicą, itp., a przy okazji nie lubisz w samochodzie "wodotrysków" to kup sobie 1.6VVTi - fakt, z wyposażenia ma tylko to co niezbędne, przy tym nie poszalejesz, ale ten silnik nie ma żadnych chorób, nie bierze oleju i mało pali...
Do masy auta prawie 1.5 tony wydaje się najlepsza opcja 2.0 co prawda silnik ten lubi paliwko i w zimie na krótkich dystansach po mieście potrafi zjeść nawet 13-14l/100km.
Odwdzięcza się natomiast w dłuższych trasach, spalanie 6-7 l/100km, a przy tym zapas kucyków pod pedałem:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum