Cześć Wam, problem wygląda następująco - nie działa mi nawiew. Na początku powiem, że wymieniłem/sprawdziłem wszystko co możliwe. Silnik dmuchawy - nowy, rezystor - nowy, damper/serwomechanizm mieszania powietrza - rozkręcony, wyczyszczony, działa. Prąd w przewodach jest, przekaźnik (chyba) działa, słychać jak pracuje przy włączaniu. Dodam, że po zamontowaniu nowego silnika dmuchawy oraz rezystora nawiew działał tak jak powinien. Wieczorem tego samego dnia, kiedy wsiadłem do samochodu już nie działał - zero reakcji dmuchawy na włączenie lub zwiększanie obrotów (wcześniejszy silnik pracował "na pych", jak ruszyłem to próbował kręcić).
Sprawdziłem błędy w climatronicu - pokazuje 21, 24 czyli czujnik nasłonecznienia (pokazuje błędy niezależnie od pory dnia, stania w cieniu lub nie).
Macie jakiś pomysł? Czy jest możliwe, że coś się stało z elektryką po wymianie części na nowe? Sprawdzę jeszcze raz bezpieczniki wieczorem
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-07-02, 10:47
to filozofia ale:
skoro miales uszkodzony silnik to moze zracji obciazenia padl sterownik lub przekrzana jest ktoras kostka
proponuje zrobic proste doswiadczenie :
wez zarowke od kierunkowskazu lub stopu lub obrysowe ( nie uzywaj zarowki od swiatla drogowego lub mijania, sa zaduzej mocy i przypalisz tapicerke jak gdzies dotknie lub sie poparzysz)
do zarowki dolacz dwa przewody ( np przyloz i owin pozadnie izolacja) sprawdz na akumulatorze czy dziala a nastepnie odepnij wtyczke od wentylatora wsadz przewody od zarowki do wtyczki i pokrec manipulatorem tak jak byc regulowal nawiew
jezeli zarowka bedzie zmieniala jasnosc to masz sprawdona cala linie ( manipulator i rezystor) a silnik do wymiany
jezeli nie dziala sprawdz miernikiem rezystor
jezeli jest OK sprawdz bezpieczniki
jezeli sa ok wymien manipulator
nie zapominaj ze przyczyna braku polaczen moga byc przegrzane styki w kostkach - nie da sie ich naprawic nalezy wymienic na nowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum