Wysłany: 2012-05-16, 08:03 [Avensis T25] nie odpala, nie kręci
Witam,
Mam problem ze swoją Avką. Rocznik 2003 silnik 2,0 D4 benzynka.
Auto w ogóle nie kręci. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko przekaźnik i nic poza tym.
Parę dni temu miałem taki objaw rano jednak za drugim razem autko zapaliło odrazu.
Tego samego dnia popołudniu nie mogłem auta zapalić przez 5 minut. Cały czas ten sam objaw, przekręcam kluczyk i nic :(. Po kilkunastu razach załapał...jeździłem dwa dni bez najmniejszego problemu.
Teraz auto postało dwa dni i nic.....cisza. Czy może ktoś z Was miał podobny problem ??? Gdzie szukać przyczyny???
hmmm.... na to by wyglądało ponieważ jak przekręcałem kluczyk to słychać jak załącza się przekaźnik. Akurat jestem w delegacji i samochodzik stoi pod blokiem (przynajmniej nikt go nie zahyli jak nie odpala :) ) ale jak wrócę to na pewno przywalę gdzie trzeba
dzieki za podpowiedzi - dam znać jaki będzie rezultat
[ Dodano: 2012-05-19, 14:38 ]
diagnoza słuszna...szczotki i tulejki do wymiany....ale skończyło się na nowym bo ten pękł przy wyciąganiu, obudowa była skorodowana.......koszt 300pln + wodka dla kumpla za zmianę:)
Witam. Problem w mojej T25 wygląda nastepująco. Po przekręceniu stacyjki i uruchomieniu zapłonu kontrolki się palą ale w momencie próby odpalenia kompetna cisza, rozrusznik nie kręci. Po 30 minutach prób możliwe że uda się odpalić auto, później może odpalac idealnie przez 2 tygodnie ale z czasem te same objawy powracają. Co do tej pory zrobiłem/sprawdziłem:
1. kostka stacyjki- najpierw kupiona używana na allegro, po jakimś czasie objawy powróciły, zregenerowana stara za pomocą blaszki- objawy powróciły po kilku dniach, kupiony nowy zamiennik za 170 zł - po miesiącu objawy powróciły
2. rozrusznik- wymieniony na nowy (regenerowany) bo i tak ciężko kręcił, objawy które występowały w międzyczasie z odpalaniem występują dalej (nowy rozrusznik kreci idealnie, auto odpala na dotyk)
3. przekaźnik- kupiony używany i sprawdzony (gdy jest akurat ten czas że odpala, to odpala na jednym i drugim przekaźniku, gdy akurat ją coś "najdzie" to nie odpala na żadnym.
4. akumulator sprawdzony- sprawny
Czy jest coś co jeszcze można sprawdzić, czy podłaczenie do komputera w momencie gdy akurat nie chce odpalać wykaże parwdopodobna przyczynę. Czy macie może jeszcze jakieś sugestie ?
[ Dodano: 2016-01-26, 17:30 ]
5. masa na rozruszniku jest
Dodam jeszcze, że masa na rozruszniku jest, a po odpięciu wtyczki dochodzącej do rozrusznika i sprawdzeniu probówką jest bardzo mały prąd (tzn żaróweczka ledwo co się żarzy, chyba za mały prąd). Rozrusznik po podłączeniu na krótko działa.
Czy to przerwana wiązka , czy jest może jeszcze po drodze jakiś moduł?
Jakies sugestie?
Taki typowy objaw jak dla kostki stacyjki. Oryginał chyba 350zł kosztuje. Ja u siebie miałem to samo. Kupiłem z guzikiem do odpalania, dopiero potem mechanik mi naprawił kostkę za pomocą blaszki. Trzyma już trzy lata, a w razie czego mam jeszcze guzik.
Nie wiem jak jest w tych samochodach, ale też podobny objaw daje uszkodzony immobiliser.
też miałem wrażenie, że to kostka stacyjki, ale w momencie gdy akurat był taki czas że toyota odpalała to podłączyłem pozostałe 2 kostki, które wcześniej uznałem za wadliwe i wtedy na nich też odpalała
Witam. Mam podobny problem. Tzn przy próbie odpalenia rozrusznik nie kręci, ale wystarczy puknąć czymś, ja uderzam w elektromagnes i odpala, to szczotki. Ale mam jeszcze wrażenie jakby aku było słabe, może kleszczy się na tulejkach? Numer rozrusznika Denso: 28100-0D090, nr szczotkotrzymacza: 28140-0D090. Polecicie jakiś sklep gdzie można go kupić, no i tulejki? Są jakieś zestawy czy dobiera się po rozmiarach, ile jest tych tulejek? Byłem u siebie w sklepie motoryzacyjnym ale chłopaki maja problem ze znalezieniem szczotkotrzymacza, niby coś jest ale nie są pewni. Znalazłem coś w sieci ale nie wiem czy mogę wrzucić linka?
A więc dla potomnych sprawdziłem, czyli zakupiłem i zamontowałem szczotkotrzymacz SBH6011 i tuleję SBU9173S i wszystko pasuje i co najważniejsze działa. Jak długo to się okaże.
szczotkotrzymacz.jpg Porównanie nowego i zużytego szczotkotrzymacza.
"A więc dla potomnych sprawdziłem, czyli zakupiłem i zamontowałem szczotkotrzymacz SBH6011 i tuleję SBU9173S i wszystko pasuje i co najważniejsze działa. Jak długo to się okaże."
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum