Wysłany: 2012-12-05, 23:36 [Avensis T25] Nagrzewnica w Avensis d4d z 2004 r.
Zaczęło się od głośnej pracy silniczka nagrzewnicy. Dziło sie tak zaraz po uruchomieniu silnika (przez ok. 10 sekund) - potem wszystko cichło, ale pasażer nie miał ciepła (dmuchało mu tylko zimne powietrze, bez wzgledu na ustawienie na wyswietlaczu). Ja (kierowca) nie marzłem, bo po mojej stronie wszystko grało. Po miesiacu odgłosy głośnej pracy silniczka pojawiały sie coraz cześciej (nawet w czasie jazdy). Wyłaczyłem (odłaczyłem) więc ten silniczek, ale teraz i ja marznę, bo grzanie jest minimalne nawet przy ustawieniu na 30 stopni. Proszę o podpowiedź co powinienem wymienić? Czy sam silniczek nagrzewnicy wystarczy, czy wina jest gdzies indziej?
co rozumiesz przez silniczek nagrzewnicy? masz na myśli dmuchawę?
Moim zdaniem problem jest w tzw. mieszaczu powietrza - silniczek, który odpowiada za ustawienie klap w zależności od ustawionej przez ciebie temperatury. Sa takie dwa. jak szwankuje to tak dziwnie grzechocze. jak nie masz wlaczonego duala to chyba dziala tylko ten od pasazera.
Jak coś to pod spodem masz cytat z zaprzyjaźnionego forum do tego o czym pisałem wyżej, czyli jak naprawić ten mieszacz powietrza.
Cytat:
Przyczyną chrobotania w moim przypadku był elektromechanizm mieszalnika powietrza (jeśli się nie mylę ) przy nastawieniu na 20 - 24 stopnie gdy temperatura w kabinie zbliżała się do ustalonej zaczynał wariować i przemieszczać się na przemian w obie strony wydając ten irytujący dźwięk ponieważ i nie mógł się ustabilizować w odpowiednim położeniu. Rozebrałem go wyczyściłem jak się okazało zanieczyszczone smarem pomieszanym z pyłem grafitowym styki potencjometru złożyłem i od dwóch tygodni mam ciszę w samochodzie. Całe zadanie zajmuje około 1 godziny (jak ktoś wprawiony to obrobi się znacznie szybciej ).Przed rozpoczęciem działań - ustawić klimatyzację na najniższą temperaturę, wyłączyć stacyjkę, zdemontować schowek i plastikową osłonę pod schowkiem którą wystarczy nacisnąć od góry i wypadnie ponieważ siedzi na plastikowych zatrzaskach po czym należy odłączyć wtyczkę. Przed rozbiórką mechanizmu zaznaczyć położenie dźwigni względem korpusu co ułatwi późniejszy montaż. Zdjęcia zrobiłem dopiero gdy element był sprawdzony w działaniu i ponownie rozebrany po dwóch tygodniach specjalnie do tego postu w celu zobrazowania.
W celu dostępu do wkręta opisanego jako numer jeden użyłem wkrętaka o długości około 20 cm, niestety trzeba trochę "powalczyć" z konsolą ponieważ otwór nie jest na wprost wspomnianego wkręta i dlatego konieczne jest jej odchylenie.
Tutaj są zdjęcia z kolejnych prac --> http://www.chrobotanie.jpg.pl/
Ostrożnie z zaczepami mechanizmu - są bardzo kruche i łatwo się łamią, proponuję delikatnie podważać i podkładać pod każdy kawałek kartonika albo blaszki z puszki po napoju lub piwie żeby się nie zatrzaskiwały ponownie.
po oczyszczeniu składamy tak żeby się zgrywały znaki na obudowie i dźwigni. Co prawda sam mechanizm jeśli przestawimy o jeden ząbek dźwignię i tak sobie to skoryguje po to jest układ potencjometryczny ale mogą być kłopoty z montażem przy łączeniu białych plastikowych dźwigni - sworzeń musi być wczepiony w prowadnicę tej drugiej dźwigienki.
Ogólnie sprawa jest prosta i w moim przypadku skuteczna.
Powodzenia.
PS. Jeśli coś popsujecie to na własną odpowiedzialność, za wszelkie szkody przez was poczynione nie odpowiadam, to że u mnie zadziałało nie oznacza, że u was musi być tak samo :cfaniak:
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-06, 15:06 damper - naprawa
ab.avensis napisał/a:
Klub jest super! Kilka chwil i wiem co mam zrobić... Dzieki za podpowiedź. Chylę czoła przed pomysłodawcą Mam nadzieje, że i ja kiedyś w czymś pomogę.
dodam tylko, że poza czyszczeniem ścieżek oporowych należy przemieścić na bok suwaki
(na zdjęciu tu: http://www.avensisklub.pl...ghlight=damper) odrobineczkę tak, ażeby poruszały się obok wyrobionych ścieżek.
Poza tym, wpisz w wyszukiwarkę naszego forum słowo damper i poczytaj dokładnie o sposobie naprawy.
Damper naprawiony. Sprawa prosta - gorzej z dostaniem sie do niego... Rozebrałem kanał, który go zasłaniał i jest dobrze. Silniczek pracuje, ale nadal mam zimno w kabinie. Mimo ustawienia na max z ogrzewaniem - wieje ledwie ciepłym powietrzem. W długą drogę kurtki trzeba nakładać. Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny.
podczas przekrecania stacyjki przytrzymaj jednoczesnie przycisk "auto" i obieg zamknięty. Klimatyzacja powinna wtedy zrobić check wszystkich kontrolek i wyświetlić w miejscu gdzie normalnie ustawiasz temperature kody ewentualnych błędów.
Listy kodów niestety nie mam, wiem tylko, że kody 21 i 24 odpowiadają za czujnik nasłonecznienia na desce i w nocy lub w zacienionym miejscu mogą wyskoczyć nawet jak wszystko jest ok.
Zobacz czy wywala ci jakieś inne błędy, jeśli tak to trzeba szukać do nich opisu
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-12, 18:45
ab.avensis napisał/a:
Damper naprawiony. Sprawa prosta - gorzej z dostaniem sie do niego... Rozebrałem kanał, który go zasłaniał i jest dobrze. Silniczek pracuje, ale nadal mam zimno w kabinie. Mimo ustawienia na max z ogrzewaniem - wieje ledwie ciepłym powietrzem. W długą drogę kurtki trzeba nakładać. Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny.
A może zbyt niski poziom płynu chłodniczego ? (powinien być na max)
A może zbyt niski poziom płynu chłodniczego ? (powinien być na max)
Strzał w dziesiątkę. Płyn uzupełniony. Grzeje jak u mamy za piecem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum