Wysłany: 2012-02-15, 20:50 [Avensis T27] Pytanie o biksenony i odprysk lakieru i rdzę n
Witam.
Mam kilka nurtujących mnie pytań i będę wdzięczny za udzielenie mi na nie odpowiedzi ale może zacznę od początku.
W lutym 2011 roku kupiłem z wyprzedaży modeli 2010 Toyote avensis 2.0 D-4D wersja sol plus.
W wyposażeniu standartowym są "Lampy biksenonowe z systemem AFS" I niby wszystko jest OK ale Biksenone z tego co wyczytałem w internecie to ksenony mijania oraz ksenony drogowe.
Światła ksenonowe to tylko światła mijania a drogowe zwykłe.
Byłem na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym i pytając dlaczego w moim modelu do świateł drogowych jest żarówka halogenowa ( wszystkie modele 2009.2010.2011 z "ala " biksenonami mają tak samo) skoro w mojej opcji jest podobno są "Lampy BIKSENONOWE z systemem AFS"- system AFS oczywiście jest i tu nie mam zastrzeżeń.
Nikt z salonu toyoty nie potrafił udzielić odpowiedzi ,stwierdzili tylko że w modelu 2012 jest pełen biksenon.
Oraz drugie pytanie:
mam odprysk lakieru na tylnym błotniku nad lampą, jest na pewno mechaniczny ale uszkodzenie w tym miejscu podczas eksploatacji jest niemożliwe ponieważ także musiała by się uszkodzić lampa, a ona jest bez najmniejszego śladu uszkodzenia (jak ze sklepu)
Moje przypuszczenie to uszkodzenie podczas montażu samochodu w fabryce ale to tylko moja opinia.
W tym miejscu wystąpiła rdza co wydaje się dla mnie dziwne ponieważ toyota chyba ma blachę ocynkowaną.
Zgłosiłem to w serwisie przy przeglądzie gwarancyjnym, serwis zrobił zdięcia, zasugerował że to moja wina i kazał czekać na odpowiedz z głównej siedziby.
W przypadku odmownej decyzji z salonu co mam dalej robić? naprawić we własnym zakresie? ( naprawa jest błahostką ale chodzi o fakt że blacha już koroduje).
Jeśli mam się odwoływać do głównej siedziby to proszę o poradę w jaki sposób ponieważ nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób to zrobić .
Pozdrawiam forumowiczów i proszę o poradę.
I niby wszystko jest OK ale Biksenone z tego co wyczytałem w internecie to ksenony mijania oraz ksenony drogowe.
Światła ksenonowe to tylko światła mijania a drogowe zwykłe.
Światło biksenonowe można mieć również posiadając żarówkę H7 jako światło drogowe.
W momencie włączania świateł drogowych zapalają się żarówki H7, ale także na co pewnie nie zwróciłeś uwagi żarnik ksenonowy przełącza się na górne świecenie. i to jest właśnie bi-xenon.
Zrób sobie taki eksperyment.. podjedź do ściany zasłoń jakoś klosz w miejscu gdzie masz "długie" i włącz owe "długie". Wówczas żarniki xenon powinny przełączyć się na górne świecenie. . .
A przy następnej wizycie w ASO możesz im to wytłumaczyć sam co to jest bi-xenon.
Co do odprysku.
ASO będzie się bronić, ponieważ odprysk jest uszkodzeniem mechanicznym. co innego jakby Ci prępel jakiś rósł spod lakieru.
Najlepiej wrzuć tutaj fotkę . .
Można również udać się do Rzecznika Praw Konsumenta o poradę . .
Ale "na gwarancję" może nie być tak łatwo . .
Załatw sobie taki nr bazy i zapraw to pędzelkiem . .. jak nie uda Ci się żadna droga naprawy tego z ASO
Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2000
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2012-02-16, 17:04
Gwarancja była na powłokę gwarancyjną czy perforację( będziesz musiał poczekać aż zrobi się dziura ) Sprawdzałeś warunki gwarancji nie trzeba robić przeglądów w ASO?
Na ekspertyzy nie wydawaj kasy, jeżeli nie uda się tego załatwić drogą formalną.
Dziękuję serdecznie carlos, oczywiście pochwała dla ciebie
Faktycznie widać przy ścianie jak światło ksenonowe po włączeniu drogowych świeci wyżej.
A czy wiecie może jak jest z karoserią w avensisie t27, jest ocynkowana cała czy może częściowo lub może wcale?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-21, 08:16
carlos napisał/a:
W momencie włączania świateł drogowych zapalają się żarówki H7, ale także na co pewnie nie zwróciłeś uwagi żarnik ksenonowy przełącza się na górne świecenie. i to jest właśnie bi-xenon.
Nie H7 a HB3. Różnica jest znaczna bo aż 10W więcej i dlatego imho powinieneś się cieszyć, że nie masz T27FL gdzie jest tylko D4S. U nas przy drogowych świeci D4S (z podniesioną przesłoną) i HB3, więc sam możesz sobie dopowiedzieć co lepiej świeci.
carlos [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-22, 01:02
Schwefel napisał/a:
Nie H7 a HB3.
no tego dokładnie nie wiem, zapewne masz rację.
Ja jeżdżę Audi, a tam mam H7 i D2S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum