Wysłany: 2024-01-20, 17:31 [Avensis T25] Metaliczne stuki w w zawieszeniu
Witam, od jakiegoś czasu słysze dosyć wyraźne stuki z tylnego zawieszenia. Sprawdziłem wszystko co możliwe,byłem na 6 stacjach diagnostycznych.W aucie zostało wymienione pół zawieszenia.Wszystko na przegladach wychodzi idealnie,amortyzatory 80% wszystko jest niby ok a dżwiek metalicznego stuku dochodzi z prawego tylnego kola pry ostrych łukach,prawo/lewo bez różnicy,na dziurach nie slychac tego najbardziej slychac przy jeżdzie od lewej do prawej...
Też słyszę w swojej różne niezidentyfikowane dźwięki. Na stacjach nikt nic nie wykrywa. Dwa razy usłyszałem, że taki urok tego auta. Nie wiem ile w tym prawdy, ale postanowiłem się nie przejmować. Skoro połowę zawieszania masz wymienioną to pozostaje ci rozebrać drugą połowę i ją sprawdzić albo też wymienić, ale to chyba nie ma sensu. Jeździć, obserwować. Koło ci raczej nie odpadnie.
Mam to samo. Dźwięk pojawił się po wymianie tulei wahaczy i łączników stabilizatora w przednim zawieszeniu, być może zbieg okoliczności. Ale mój fachowiec nie widzi żadnej usterki.
Wygląda to tak, jakby coś mocno trzymało, a następnie nagle puściło/przeskoczyło w ostrym zakręcie, lub tuż po nim. Dźwięk dobiega z tyłu samochodu.
*edit
Przy wymianie klocków i tarcz okazało się, że była odklejona okładzina hamulcowa. Nie było problemów z hamowaniem. Ale zazwyczaj po hamowaniu lub zatrzymaniu i następnie ruszeniu następował trzask z okolic tylnego koła, najczęściej jeszcze od razu w zakręcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum