może mi podpowiecie bo pierwszy diesel w życiu
kupiłem avke t22 2.0 TDSL jest kartka kiedy był zalany olej i nie wiem jaki ewentualnie podczas wymiany lać
VALVOLINE 10W40 przebieg auta 242 tyś, km.
wyczytałem że jest to półsyntetyk czy znacie tę markę oleju warto go lać czy może zastąpić jakimś innym????
za wszystkie sugestje i porady z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
nie wiem jak diesele ale benzynki podobno lubią olej brać szczególnie syntetyki ja dopiero co miesiąc temu kupiłem autko wymieniłem olej zobaczymy co się bedzie dziać brat miał służbowkę i mówił że goście z firmy zmieniali na mineralny i problem z braniem oleju ginął bezpowrotnie zobaczymy co u mnie będzie po 1000 km
Shotgun w takim razie daj znać czy ci łyknęła dużo, mam ten sam silnik, autko od 2 miesięcy, równiez zalany edge 5w30, na 1800km ubyło mi jakieś pół litra oleju, to chyba za dużo, więc nie wiem co zrobić.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-02-24, 13:23
krzysiu.bdgpl napisał/a:
zobaczymy co u mnie będzie po 1000 km
Shotgun w takim razie daj znać czy ci łyknęła dużo, mam ten sam silnik, autko od 2 miesięcy, równiez zalany edge 5w30, na 1800km ubyło mi jakieś pół litra oleju, to chyba za dużo, więc nie wiem co zrobić.
nie lej castrola!!! szczególnie do 1.8vvti.
w tych silnikach jak shortblock był wymieniony to jeździ się na 5w30, jak nie i sa problemy z braniem oleju to sprawa kończy się przeważnie na mineralu lub sportowym 10w60 , oczywiście, jak ktos nie chce w koszty wchodzić i robić wymiany/remontu dołu silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum