Wysłany: 2013-04-27, 13:05 [Avensis T25] luzy w kierownicy i w kole
witam.
czy ktos wie może przez co moge mieć luzy w kierownicy i jak łapie za koło i ruszam je na boki jest wyczuwalny luz. podczas jazy słychac te luzy na kierownicy
Proszę używać prawidłowego nazewnictwa tematów oraz predefiniowanych tagów (Andrzej)
Witam.
Tak jak kolega Fortis napisał, masz najprawdopodobniej do wymiany końcówki drążków kierowniczych. Pamiętaj, że drążki wymieniamy parami, nawet jeśli drugi jest "jeszcze" w porządku.
Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Witaj.
Czy gość sprawdzał auto dokładnie na "szarpakach" i podczas badania czy wziął auto na podnośnik w taki sposób, by koła były oderwane od ziemi i szarpał rękami za koła??? Jeżeli tak zrobił i stwierdził, że nic tam nie ma, natomiast Ty zauważyłeś to od razu gdy miałeś auto na lewarku, to nie ma siły, żeby drążki były w porządku, a on chyba miał zły dzień . Jest to pierwszy objaw, po którym można to sprawdzić- jeździłem busem po Polsce i robiłem dostawy do aptek więc wiem co znaczy kiedy drążki kierownicze są niesprawne. Czy zauważyłeś żeby opony z przodu Twojego samochodu były nadmiernie zużyte (ścięte z którejś strony)??? Jeżeli tego nie ma, to może warto sprawdzić, czy koła masz porządnie dokręcone, ale w pierwszym poście napisałeś, że czujesz te luzy na kierownicy i podczas szarpania kołami na boki, więc ja nie widzę nic innego poza drążkami.
Pozdrawiam
Witaj.
Kozi92 jak masz autko na podnośniku i koła nie dotykają podłoża, to jak szarpiesz nimi i czujesz luzy, to na pewno drążki są do wymiany. Jak się przyjrzysz, to są kształtem przypominają fajkę i są wkręcane w drążek poprzeczny, połączony z przekładnią.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum