Wysłany: 2011-04-28, 13:29 [Avensis T22] Nie kręci rozrusznik i dym spod schowka
Na początku chciałem się przywitać ze wszystkimi, gdyż jestem nowy na forum, a to za sprawą mojego samochodziku avensis 98' 2.0 TD. Do tej pory tylko czytałem, jednak teraz muszę poprosić o pomoc, ponieważ moja Toyota nie odpala i ponad tydzień stoi i się marnuje.
Objawia się to tym, że po przekręceniu kluczyka na grzanie świec, po chwili widać dym w kabinie, a przy próbie uruchomienia silnika słychać tylko cyknięcie i ginie prąd w całym aucie. Po cofnięciu kluczyka prąd wraca. Jaka może być przyczyna?
Edit.
Znalazłem przyczynę: odłączyłem kostkę, przy której grzał się kabelek i teraz najważniejsze, Avensis powrócił do życia :jupi:
Tylko, że teraz nie działa dmuchawa, ale najważniejsze, że problemy z rozrusznikiem odeszły, jak ręką odjął, a naprawdę przeczytałem kawałek internetu i przyczyną, najczęściej był rozrusznik, kostka stacyjki, wypalone styki na komutatorze lub zaśniedziałe klemy, ale naprawdę w żadnym nie chodziło o wentylator. Jestem umówiony "na gębę" z elektrykiem po 3-cim, ale w takim układzie, może dałoby się naprawić to z Waszą pomocą?
Problem do rozwiązania: nie działający nadmuch, a w lato bez klimy może być ciężko. Rozebrałem także (przekaźnik?) nad wyjęta kostką i ręcznie zamknąłem obwód i dmuchawa zaczęła działać(tak jakby była włączona na 1 stopień). Więc problem może jest w tym pokrętle na desce rozdzielczej? Ciekawe jest też to, że dmuchawa nie działa, ale po przestawieniu pokrętła na 1 stopień klima zaczyna działać jak gdyby nigdy nic.
Dla ułatwienia porobiłem zdjęcia opalonego kabelka i kostki.
Proszę o każdą pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum