Witam. Chciałem się Was zapytać o światełko, które znajduje się w panelu załączania oświetlenia w kabinie. Światełko to jest ulokowane przed przyciskiem włącznika światła dla pasażera (kolor czerwony lub jego odcień). Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i tera zastanawiam się co to i do czego służy? Czy nie jest to czasem jakaś lampka ostrzegawcza?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2011-04-23, 08:39
nie jest to lampka ostrzegawcza - jest to "doświetlenie" tunelu środkowego
jak jedziesz ciemną nocą w obszarze niezabudowanym (brak świateł np latarni ulicznych) żeby w kabinie nie panował zupełny mrok i było widać choć "zarysy" np lewarka od biegów to wnętrze jest doświetlane tą właśnie pomarańczowo-czerewoną diodą.
kolor nie powoduje rozproszenia wzroku w ciemności a jednocześnie rozprasza "głęboką czerń" wnętrza
dzięki za odpowiedź. dziś zauważyłem że lampa zapala się po włączeniu świateł mijania. i faktycznie lampa świecie gdzieś do wysokości ramion i wda zarysy postaci wewnątrz.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum