Wysłany: 2013-03-27, 20:14 [Avensis T25] Reflektory Xenon T25 zmiana na zwykłe H7
Witam
mam pytanie:
czy da się bezproblemowo zmienić xenony na żarówki H7 ??
chodzi mi o to czy zamiast żarówek D2S mogę spokojnie włożyć żarówki H7 ??
będzie wszystko działało bez problemów czy muszę zastosować jakieś inne przetwornice ??
proszę o dokładny opis, linki do adapterów, przejściówek i wszystkiego żeby jak się da to zmienić
no nie do końca lepszy, jak ktoś nie chce zakładać led do jazdy w dzień, a 99,9% jeździ tylko w dzień do dużo drożej wyjdzie jeśli masz xenon niź żarówki, mówię o czasie 5-10 lat
Zamiana po to żeby za parę lat dalej nie bawić się z regeneracją xenonów !!!
w H7 chyba nie ma takiego problemu i żarówki są w normalnej cenie a nie po 160 zł za szt.
+ koszt przetwornicy jak się coś dzieje to chyba nie warto mieć xenonów
160zł to jakaś najtańsza wersja np chińska, Philps czy Osram poniżej 200zł nie znajdziesz chyba, że z niewiadomego źródła, napewno nie z legalnego kanału dystrybucji ( używki, kradzione, prywatny import itp)
160zł to jakaś najtańsza wersja np chińska, Philps czy Osram poniżej 200zł nie znajdziesz chyba, że z niewiadomego źródła, napewno nie z legalnego kanału dystrybucji ( używki, kradzione, prywatny import itp)
U joty są oryginalne po 135zł/szt kupowałem u nich 2 razy już - są z legalnego źródła.
tez u nich bralem te zarniki i jest OK.
Policz sobie ile razy w tym okresie zmienisz zarowki H7, pomijajac niepotrzebne nerwy przy kazdej wymianie, w najlepszym wypadku wyjdzie na to samo.
Zamiast grzebac przy wymianie lamp lepiej zalozyc swiatla do jazdy dziennej.
jeśli wymienimy tak jak powinno się wymieniać xenony, czyli po około 2500 godzin to nie jest tak fajnie, xenony taką właśnie mają żywotność, a to że świecą to co z tego skoro spada ilość światła i coraz mniej widać, żarówki natomiast mają 200-300 godzin żywotność te najbardziej wysilone do 1000 godzin o zwiększonej wytrzymałości
ty mi piszesz o teorii, a doskonale wszyscy wiedza, ze jest zupelnie inaczej. Żarówki H7, w przeciwieństwie np. do H4 są generalnie nietrwałe, xenony D2S (bo takie mam, a z innymi doczynienia nie miałem) mają żeczywistą trwałość zbliżoną do deklarowanych 2500h.
Wracając do słuszności instalacji świateł dziennych, u mnie eksploatacja w obecnej chwili wygląda następująco:
w ciągu roku przejeżdżam ~40 000km, z czego przyjmijmy, że 30% na światłach mijania, pozostałe 70% na ledach.
średnia prędkość ~50km/h (w moim przypadku chyba trochę zaniżona bo dużo w trasie jeżdżę ale to tylko szacunki)
powyższe daje następujące wyniki:
- km w roku na światłach mijania ~12000 przy średniej zakładanej prędkości daje 240h jazdy na światłach rocznie czyli raz na 10 lat muszę wymienić żarniki :!:
bez drl wynik wyszedłby następujący: 800h co daje około 3 lata.
raz na pół roku komplet H7 to po najniższej linii oporu 50-60zł czyli 300-360zł
WNIOSEK--> xenon jest tańszy
sprawę regeneracji odbłyśników itp. celowo pominąłem bo lampy halogenowe w ave też mają swoje bolączki
no właśnie w znanej mi firmie jeżdżą 2 takie same auta z tym ze jedno na H7 drugie na xenonach ... H7 wymieniane w przeciągu 4 lat średnio 2 razy w roku, xenonki ani razu bez LED
przebiegi oczywiście podobne
Przecież się zgadzamy, jeśli xenony to + led jeśli bez led to H7 , oczywiście wszystko przy założeniach wielu lat i jazdy głównie w dzień, Xenon jest lepszy od żarówek, ale tylko do jazdy w nocy. Dochodzi jeszcze kwestia ile lat będziemy mieli samochód, bo wymienić xenony i sprzedać po 2-3 latach to też na korzyść H7 wypada sprawa. Reasumując jeśli xenon to z led do jazdy w dzień, tak jest najbardziej ekonomicznie.
Dobra ja jestem laikiem w tym i jeśli można wytłumaczcie mi na czym polega różnica ksenon a zwykła żarówka h7.Słyszałem że do ksenonów trzeba mieć spryskiwacze lamp,a ja mam spryskiwacze lamp i żarówki h7.To jakie ja mam lampy w taki razie...??
Jeśli masz jeszcze automatyczne poziomowanie reflektorów i pozostałości po przetwornicy wysokiego napięcia to miałeś kiedyś xenony. Były bodajże w Niemczech wypuszczane wersje ze spryskiwaczami ale z poziomowaniem ręcznym i z H7.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum