Wysłany: 2013-03-08, 09:11 [Avensis T25] Kontrolka poziomu oleju
Witam,
jesli dobrze zrozumialem instukcje obslugi to moje auto (T25 1.8) taka ma.
Ale jakos nie przyuwazylem tego na desce rozdzielczej.
Gdzie sie to powinno zapalic?
Kiedy (przy jak niskim poziomie) sie zapali?
Czy jak juz sie zapali tzn. ze poziom jest ponizej minimum i praca silnika grozi jego uszkodzeniem - czy raczej informuje, ze nalezy dolac ale np. moge jeszcze podjechac na stacje by go kupic?
Jak sprawdzic czy to u mnie dziala - zanim zapali sie z powodu stanu oleju?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 30 Sty 2013 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-08, 09:43
Według instrukcji są dwie kontrolki, jedna normalna (lejek z kroplą oleju), kontrolka oleju oznacza problem ze smarowaniem, pompą oleju itp.
Natomiast druga jest podobna, tylko z u dołu znajduje się coś tak jakby fala pod lejkiem, instrukcja mówi że w przypadku zapalenia się jej należy zatrzymać się i uzupełnić olej silnikowy, wiec pewnie sygnalizuje zbyt niski poziom oleju ale gdzie ona się znajduje na desce to nie mam zielonego pojęcia i pytanie czy we wszystkich wersjach.
Mam ten sam klopot, ale ta od cisniania to (chyuba) widze przy zapalaniu jak sie zapalaja wszystkie kontrolki. Ale tej od poziomu nie + pytanie kiedy to sie tak naprawde zapala...
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 30 Sty 2013 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-08, 10:03
To może dobrze, że Ci się nie zapala
A na poważnie ta druga kontrolka nie dotyczy naszych 1zzfe furaczy, kontrolka (f) - czyli ta z falką pod lejkiem, znalazłem w instrukcji
"(f) Lampka ostrzegawcza niskiego poziomu oleju w silniku(samochody z silnikami
2AZ–FSE i 1CD–FTV)"
BTW, jak nie jesteś pewny i boisz się to miej zawsze zapas ok. 0,5l oleju.
Przy wymianie powinno zostać troszkę, z filtrm wchodzi 3,7L wiec tak czy owak musisz kupić 4L oleju, zostanie schowasz do kufra i razie czego dolewasz.
Ja jestem zdania, że nie ma co liczyć na kontrolki, lepiej samemu kontrolować na bagnecie poziom oleju
Mam ze soba zawsze literek. Na razie od wymiany zrobilem 12 tysiecy i przez ten okres dolalem 1 litr, teraz bagnet zbliza sie do polowy stanu. Ale chyba juz nie doleje, tylko wymienie bo te 3 tys (nie cale) u mnie i tak zrobie w poltora miesiaca...
Ewentualnie doleje tanszego syntetyka bo jezdze na Helixie 5w-40
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum