Wysłany: 2022-07-06, 14:13 [Avensis T25] Klima - jak gorąco - nie chłodzi
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy, do tej pory nie było potrzeby tu zaglądać, bo wszystko działało jak należy, ale od ubiegłego roku mam problem. Klimatyzacja nie chłodzi. Włącza się kompresor, nawet w tym czasie obroty silnika się zwiększają, dmuchawa chodzi, reaguje na zwiększenie, zmniejszenie obrotów, ale cały czas dmuch powietrzem nie schłodzonym.
Zauważyłem, że przez jakiś czas było tak, że przy temp. na zewnątrz do 25 stopni czasem klima się załączała, przy wyższej nie. Teraz już w ogóle się nie załącza. W ub roku był uzupełniany czynnik, układ jest szczelny. W warsztacie było chłodno, więc klima działała, jednak już w drodze do domu przy ponad 30-stopniowym upale przestała chłodzić. Miał ktoś podobny problem? Gdzie szukać przyczyny? Piszę to w dziale elektrycznym, bo moim zdaniem mechanicznie działa dobrze,
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-07-08, 09:08
mysle ze sam sobie nie poradzisz
ale
Jakie jest cisnienie czynnika AC przy klimatyzacji OFF?
Jakie jest cisnienie czynnika AC przy klimatyzacji ON?
Czy czynnik AC byl uzupelniany?
Auto ma swoje lata : moze osuszacz jest zapchany ( to bardzo zle, moze konczyc sie kompresor)
Jezeli po wlaczeniu klimatyzacji nie wzrasta cisnienie - moze byc uszkodzony kompresor ( o ile sie wlancza - zwiekszone obroty nie oznaczaja wlaczenia kompresora. trzeba fizycznie zobaczyc czy sprzeglo elektromagnetyczne sie obraca
jezeli nie ma czynnika to nic nie rob, auto trzeba oddac na sprawdzenie szczelnosci, gaz nie jest tani wiec szkoda go dobijac , chociaz czasami sie to robi w przypadku bardzo malej nieszczelnosci w celu jej wykrycia.
Pod maska masz rurki od AC: jedna grubsza druga ciensza. Przy AC wlaczonym jedna powinna byc zimna druga goraca. jezeli tak jest to caly uklad AC jest sprawny , a w samochodzie w srodku w kabinie jest cos uszkodzone w mieszaczu powietrza ( moze ktorys silniczek )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum