Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2004
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2014-03-13, 14:07 [Avensis T25] Jakie śruby do alufelg?
Mam upatrzone alufelgi, i muszę sprzedawcy podać jeszcze jaki rozmiar śrub / nakrętek. Bo śruby od różnych samochodów ma wrzucone do 1 kartonu i będzie musiał wybrać odpowiedni rozmiar. Tylko mam mu określić jaki rozmiar? Kompletnie nie mam pojęcia gdzie tego szukać i jak to sprawdzić? Nakrętka stożkowa czy kulista? Czytałem że do alufelg zawsze kuliste - to prawda? Jak dzwoniłem do serwisu to nie byli w stanie mi odpowiedzieć, tylko mówili że są jakieś płaskie podkładki.
Może ktoś pomierzy swoją śrubę i zrobi fotkę, będę wdzięczny.
Dane alufelg:
- rozmiar 16''
- rozstaw śrub 5x100
- otwór centrujący 54
- ET 45
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-13, 22:02
mariuszs87 napisał/a:
Czytałem że do alufelg zawsze kuliste - to prawda?
Nieprawda. Do zimówek mam stożek a do letnich stożek z podkładką.
mariuszs87 napisał/a:
Jak dzwoniłem do serwisu to nie byli w stanie mi odpowiedzieć, tylko mówili że są jakieś płaskie podkładki.
Do oryginalnych felg są nakrętki z podkładkami. Do innych nie pasują.
Nie dziwię się, że nie byli w stanie odpowiedzieć, bo na tak zadane pytanie tylko jasnowidz pomoże.
Takie parametry mają nakrętki do alu:
Gwint M12 x 1.5
Klucz: 21
Średnica tulejki, prowadzenia: 18mm
Średnica podkładki: 30mm
Całkowita długość: 47.5mm
A tu masz link do strony z fotkami: http://allegro.pl/toyota-...3969323893.html
Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2004
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2014-03-14, 09:00
OK, dzięki za pomoc, o to mi chodziło.
Ewentualnie proszę jeszcze o info czy poniższe felgi są oryginalnym Toyoty?
http://allegro.pl/alufelgi-toyota-i4054864250.html
Sprzedawca twierdzi ze są oryginalne od Toyoty, ale ja nie widziałem jeszcze takich na żadnej Avce. Jeśli są oryginalne to powinny pasować nakrętki o parametrach które podał kolega "kokomo666"? A jeśli nie są oryginalne to nie koniecznie muszą być te same nakrętki? Czy jeśli ET wynosi 45 to długość i średnica otworów nie będzie taka sama?
Sorki, jak kogoś rażą moje pytania...
Felgi wyglądają na oryginalne,ale od Corolli albo Celicy. ET 45 jest zgodne z ET Avensis T25 a więc takiego jak Twój z roku 2004.Otwór centrujący też ok.Et jest to odsunięcie/odsadzenie felgi od piasty i nie ma wpływu na otwory.czym niższe ET tym felga jest bardziej na zewnątrz auta.Nakrętki powinny pasować idealnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum