Wysłany: 2014-12-11, 19:47 [Avensis T25] Jaki silnik benzynowy polecacie ???
Witam wszystkich !
Przymierzam się do zakupu Avensis T25 z silnikiem benzynowym. Mój budżet mieści się w granicach 20 tyś PLN ( +/- 3 tys) . Rok auta w przedziale 2003 - 2005.
Początkowo planowałem diesla, jednak naczytałem się, że w tych silnikach przy przebiegach w granicach 200 tys. mogą zdarzyć się poważne awarie.
Tak więc na tą chwilę ma to być sedan z silnikiem benzynowym. Jaki silnik polecacie ? Czy silnik 1.8 daje radę? Czy lepiej kupić 2.0 ? Jak wygląda spalanie i co ważniejsze awaryjność tych dwóch jednostek?
Mam 1.8 z 2003 r i jestem bardzo zadowolony, wg mnie to jeden z bardziej udanych silników w ave pod warunkiem że jest po wymianie shortblocka lub już z poprawionym silnikiem. Kupiłem swoją ave jak miała 190 tys, obecnie ma 245 tys km a silnik super się sprawuje, mimo iż z tych 245 tys zrobiłem 40 tys na gazie. Założyłem gaz bo jednak spalanie na pb w skali miesiąca kosztowało mnie ponad tysia. Gaz zwrócił mi sie po 3 miesiącach
Jesli chodzi o dokładne spalanie to w cyklu mieszanym palił mi 7 -8 L benzyny a gazu pali 8 do 11 w zalżności od stylu jazdy
posiadam 2.0 sprowadzoną ze skandynawi.tam była serwisowana w toyocie do końca wiem bo kupiłem od rodziny.miała 180tys a ma 230 i nic się nie dzieje a jak coś było do wymiany to wymieniane.kupisz dobre sprawdzone auto to pojeżdzisz kilka lat bez dokładania tylko wymiana oleju lać paliwo klocki hamulcowe.rozrząd na łancuchu.spalanie ok 8-9 litrów 10 nigdy nie miałem na trasie raz miałem 5,6 litra.pokazywał komputer.na allegro jest kilka sztuk z silnikiem benzyny disel ma lepsze branie wiec wiecej ich.wersji wyposażenia jest chyba 4 rodzaje gdzięś na forum znajdziesz info o tym.gaz do 2.0 nie założysz lub jest drogie, też jest info na forum.jesli masz teraz disla i siądziesz w benzyne to będzie mułowate dla ciebie bo ave ciągnie dopiero od ok3.500 tys obrotów.
od 6 lat posiadam avensis 2.0 z przebiegiem 250 tys. Szczerze? Poza wymianą filtrów i olejów nic się nie psuję, a z tego co mi wiadomo oszczędzana przez poprzedniego właściciela nie była a trzyma się b.dobrze. Może mi nie uwierzycie ale spalanie na trasie zazwyczaj w granicach 6,0 przy dobrych wiatrach 5,5. Rekord chyba 5,2. W mieście nie zbyt dużym ok 7,5-8 czyli norma jak na tej klasy samochód. Najlepszym wyborem będzie 1.8 lub 2.0. Przy tym pierwszym sprawdź jak powiedział kolega wyżej czy był wymieniany shortblock :-> pozdrawiam
_________________ D4 - bo ja kocham ten głos powyżej 3 tysięcy obrotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum