Wysłany: 2011-12-07, 20:25 [Avensis T25] jak długo pali sie kontrolka świec żarowych
Witam wszystkich.
zastanawiam się jak długo powinna palić się kontrolka świec żarowych. W mojej avie wygląda to tak obecnie przy temperaturze ok 0 C kontrolka nie zapala się później gdy już samochód odpale i silnik popracuje z 2 minuty zapala sie na ok 10 sekund. W lecie zapalała sie na 20 -30 sekund i gasła a im zimniej to kontrolka zapalała się rzadziej słychać tylko tyknięcie przekaźnika i zapalą się kontrolki od poziomu oleju i wody w filtrze. wymieniłem świece samochód pali na dotyk. Proszę napisać jak to działa w innych AVE bo u mnie logiki nie widzę.
Coś masz nie tak.
Latem ta kontrolka zapala się na zimnym silniku na około 1 sekundy.
Teraz około 0C zapala się na kilka sekund.
Zimą przy mrozach -10C do -20C zapalała mi się na 5 do max 10 sekund
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-12-07, 21:43 Re: jak długo pali sie kontrolka świec żarowych
grzegorz1975 napisał/a:
Witam wszystkich.
zastanawiam się jak długo powinna palić się kontrolka świec żarowych. W mojej avie wygląda to tak obecnie przy temperaturze ok 0 C kontrolka nie zapala się później gdy już samochód odpale i silnik popracuje z 2 minuty zapala sie na ok 10 sekund. W lecie zapalała sie na 20 -30 sekund i gasła a im zimniej to kontrolka zapalała się rzadziej słychać tylko tyknięcie przekaźnika i zapalą się kontrolki od poziomu oleju i wody w filtrze. wymieniłem świece samochód pali na dotyk. Proszę napisać jak to działa w innych AVE bo u mnie logiki nie widzę.
bo wielkiej logiki nie ma . długość świecenia kontrolki nijak się ma do długości grzania świec. na mrozie konrolka świeci tak samo długo czy jest -20 czy -5. ogólnie jest to sygnalizacja kiedy można już kręcić silnikiem. swiece grzeją najpierw wstępnie przez kilka-kilkanaście sekund a po odpaleniu dogrzewają nawet do 6 min w czasie pracy silnika.
Ja również przyłącze się do tego tematu.
Powiem tak, u mnie jak auto postoi na zewnątrz na mrozie przy temp. średniej -12.0C
to odpala w sumie za pierwszym razem, ale muszę trochę dłużej kręcić - i coś się męczy przy tym odpalaniu.
Zanim mi padły stare świece to kontrolka spiralki zapalała się na chwilę 1-2sekundy, po czym po uruchomieniu auta pojawił się błąd. Kontrolka VSC/TrcOff) - sygnalizująca uszkodzenia świec żarowych.
Świece żarowe mam teraz nowe Bosch.
Akumulator nowy: Bosch S5 770Ah
Nie widzę w ogóle, aby zaświecała się kontrolka świec żarowych przy uruchamianiu.
Wszystkie podstawowe kontrolki oczywiście zapalają się i gasną (tzw. check), w tym oczywiście na 1sekundę pojawia się i kontorlka świec.
Nie widzę kontrolki świec żarowych po tym etapie, nawet jak samochód stoi 12h na -20C.
Problem nadal jest i moja ave coś ciężko odpala.
Dodam, że słychać jak jakiś pasek piszczy po uruchomieniu(pasek od alternatora?).
Ostatnio stało auto w garażu (temp. w garażu -8C) na zewnątrz -17C i po postoju około 24h miałem problem z uruchomieniem, dopiero za 2 razem odpaliło ledwo co.
Pytanie co to może być?
_________________ Toyota Avensis T25 2004r. 2.0 D4D 116PS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum