jestem od tygidnia szczesliwym posiadaczem toyoty avensis 2007 2.0 d4d gold prestige mam 2 nastepujace pytania :
1. Obroty podczas postoju na luzie skacza od 900 do 1000 obrotow na wlaczonej klimie czy to normalne ? spowodowane jest to wlaczaniem kompresora od klimy ?
2. Mam ciezka noge i pali mi moje cudo 11,2 srednia z 600 km przejechanych po warszawie czy to normalne czy cos jest nie tak bo jak czytalem na forum to spalanie mam delikatnie mowiac jakies duze
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-06-27, 02:16
ad1 - wg mnie skoki obrotów w granicach 100 obr to rzecz do przyjęcia
aqd 2 - szczerze mówiąc spalanie "trochę" duże - ne mówię że ma być jak u KAŻDEGO użytkownika skodowki ma być, cyt. " nie więcej niż 5,2" - ale przy tym silniku powinno być poniżej 10 - pytanie jeszcze jest takie czy to 11,2 to Twoje obliczenia czy "wyświetlacz"
bo generalnie nie wierzyłbym w wartości wyświetlane przez komp (dane z ostatnich 70-90 km) - najlepiej jest policzyć samemu ( stacja bak w bak do pierwszego "odbicia" pistoletu + przebieg między tankowaniami i policzyć ile de facto spalił)
jestem od tygidnia szczesliwym posiadaczem toyoty avensis 2007 2.0 d4d gold prestige mam 2 nastepujace pytania :
1. Obroty podczas postoju na luzie skacza od 900 do 1000 obrotow na wlaczonej klimie czy to normalne ? spowodowane jest to wlaczaniem kompresora od klimy ?
2. Mam ciezka noge i pali mi moje cudo 11,2 srednia z 600 km przejechanych po warszawie czy to normalne czy cos jest nie tak bo jak czytalem na forum to spalanie mam delikatnie mowiac jakies duze
pozdrawiam i dziekuje za odp
Witam. mam ten sam silnik w swojej avce i tak się dzieje jak uzywasz klimy, obroty rosną do około1000 i zaraz z powrotem jest 900, czyli wychodzi że tak ma być.Co do spalania to musisz mieć baaardzo ciężką nogę żeby taki wynik wykręcić.Pozdrawiam
Kurcze Panowie BMW 530D jest ciężko wykręcic takie spalanie ( z moją nogą a mam mega ciężką udało mi sie 11.5l spalić a jechałem momentami ponad 200km/h)
W avie i to jeszcze 2.0 126KM wydaje mi się to nierealne, bo 8l nią spalić to jest już ciężko (na trasie) :->
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-CAT diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Maj 2009 Posty: 136 Skąd: Milton Keynes, UK
Wysłany: 2010-06-27, 21:15
Rzeczywiście spalanie wydaje się być za wysokie. U mnie w D-CAT, używanej na bardzo krótkich trasach wychodzi 10-11 w mieście, ale żeby 2.0? Trochę dużo.
Co do obrotów, to temat chyba był już poruszany na forum i jest to normalny objaw jeśli chodzi dmuchawa.
_________________ Pozdrawiam Marcin
modzi [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-01, 07:32 WYSOKIE SPALANIE CDN
JAKA MOZE BYC PRZYCZYNA TAK WYSOKIEGO SPALANIA?????
CZY POWIENIEM PODJECHAC DO JAKIEGOS ASO ABY COS TAM SPRAWDZILI, WCZORAJ SPRAWDZIŁEM NIE Z KOMPUTERA A Z TANKOWANIA NA BAKU DO ZAPALENIA REZERWY 590 KM :(
Może bardzo ja gnieciesz chociaż taki wynik to przesada.
Głupie możne ale posprawdzaj ciśnienie w oponach, może latasz z boxem na dachu, filtr powierza brudny jest, zawalony paliwowy, może tankujesz złej jakości paliwo. spróbuj zatankować na innej stacji paliwowej.
Modzi podejrzewam, że ten skok oborotów jest spowodowanym podgrzewaniem katalizatora w celu utrzymania temperatury, co powoduje lepsze dopalanie spalin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum